00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
RUSYA ZAFER GÜNÜ CANLI
09:53
82 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
12 dk
HABERLER
18:00
11 dk
SESLİ HABER
Biden itiraf etti: Verdiğimiz bombalar Gazzelilerin ölümüne yol açtı
18:16
2 dk
SESLİ HABER
İsrail basını: 'Türk boykotu bizi en zayıf noktamızdan vurdu'
18:29
3 dk
SESLİ HABER
Rus istihbarat şefi: Gerilimi Batı tırmandırıyor
18:43
2 dk
HABERLER
19:00
11 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
4 dk
DÜNYA HABERİ
11:10
10 dk
PARANIN HAREKETİ
11:30
9 dk
HABERLER
12:00
6 dk
GÜN ORTASI
12:06
84 dk
HAFTANIN KEYFİ
14:05
53 dk
HABERLER
15:00
5 dk
SPOR BÜLTENİ
15:30
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
12 dk
HABERLER
18:00
11 dk
ÖZEL HABER
Konuşan da binen de ölüyor: ABD’li uçak firmasının bilinmeyenleri
18:37
17 dk
HABERLER
19:00
8 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
Para - hesap makinesi  - Sputnik Türkiye, 1920
EKONOMİ
Türkiye ve dünyadan ekonomi alanındaki güncel gelişmeler, para piyasalarındaki son durum. Kredi kuruluşları değerlendirmesi ve diğer tüm gelişmeler.

UKON Başkanı'ndan kırmızı etteki fiyat artışına çözüm önerisi: Küçükbaş eti tüketimi artırılsın

© Flickr / James BoweKoyun
Koyun - Sputnik Türkiye, 1920, 18.01.2023
Abone ol
UKON Başkanı Ahmet Hacıince, kasaplık hayvan veya karkas et ithalatının ülkedeki et piyasasının düzenlenmesine katkı sağlamayacağını belirterek, "Öncelikle, sığır eti tüketiminin ağırlık merkezi olmaktan çıkarılması, küçükbaş eti tüketiminin kırmızı et tüketimi içerisindeki payının yükseltilmesi gerekmektedir" ifadesini kullandı.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Başkanı Hacıince, yazılı açıklamasında, son bir ayda kırmızı ette yaşanan fiyat artışlarının Konseyce takip edildiğini bildirdi.
Geçen yıl ocak ayında kilogramı 40 lira olan yerli besilik sığır fiyatının yüzde 150 artarak 100 lira seviyesine ulaştığına dikkati çeken Hacıince, şu değerlendirmede bulundu:
"Tarafımızdan yapılan hesaplamada, güncel canlı besilik sığır fiyatının kilogramı 100 lira, besi yeminin kilogramı 6,2 lira ve samanın kilogramı 3 lira üzerinden hesaplamaya alınmış ve 1 kilogram yerli sığır karkasının 124,8 liraya mal olduğu tespit edilmiştir. Kombinalar ve kesimhanelerde karkas alım fiyatı kilogramı 135,21 liradır. Görüleceği üzere şu anki karkas et fiyatı ancak maliyeti karşılayacak seviyeye ulaşmıştır. Kısaca geçtiğimiz yıl 8 ay beslenen ve kestirilen canlı 600 kiloluk bir sığırın yerine şu anki fiyatlarla ancak 280 kiloluk bir besi danası alınabilmektedir. Maliyet ve satış fiyatı ilişkisi yönüyle şu anki karkas fiyatlarının pahalı olduğu yönünde bir değerlendirme yapmak kesinlikle mümkün değildir."
Hacıince, kırmızı et fiyatlarındaki artışın diğer hayvansal ürünlerdekinden az olduğuna işaret ederek, et fiyatının diğer ürünlerle karşılaştırıldığında pahalı bir ürün olarak nitelendirilmesinin doğru olmayacağını belirtti.
Tüketicinin daha uygun fiyatlı et tüketmesinin sağlanabilmesi için besi materyali ve yem gibi temel girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Hacıince, şunları kaydetti:
"Ülkemizdeki et piyasasını regüle etmek amacıyla kasaplık hayvan veya karkas et ithalatı çözüme katkı vermeyecektir. Aksine üreticilerin yine tedirgin olmasını tetikleyecek ve uzun vadeli üretim dengesini bozacaktır. Ancak önümüzdeki yaz aylarında oluşması muhtemel arz açığını kapatmak için kısmi olarak besilik dana ithalatı yapılabilir. Böylelikle boşalan besi çiftliklerindeki kapasitenin doldurulması sağlanabilir. Kırmızı etin ülkemizde sorun olmaktan çıkarılması için öncelikle sığır eti tüketiminin ağırlık merkezi olmaktan çıkarılması, küçükbaş eti tüketiminin kırmızı et tüketimi içerisindeki payının yükseltilmesi gerekmektedir. Tek başına küçükbaş hayvan varlığının artırılması da bir çözüm olmayıp, mera alt yapısının korunması, geliştirilmesi ve artırılması en büyük zaruretler arasındadır."
Kırmızı et - Sputnik Türkiye, 1920, 26.12.2022
EKONOMİ
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı'ndan uyarı: Et fiyatının kontrolden çıkacağı algısı oluşturuluyor
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала