MULTİMEDYA

Güzelliğiyle göz kamaştıran Moskova Metrosu

Sitede oku

Sadece etkili bir toplu taşıma aracı değil, ayrıca Sovyet mimarisinin eşsiz bir örneği olan Moskova Metrosu'nun bazı istasyonlarının fotoğrafları, Sputnik’in galerisinde.

1 / 12
Moskova Metrosu’nun toplam ray uzunluğu 300 kilometre. Bu mesafe Avusturya’nın başkenti Viyana ve Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag arasındaki mesafeye eşit.
Fotoğrafta: Novokuznetskaya İstasyonu
2 / 12
Moskova Metrosunun Novokuznetskaya İstasyonu'ndaki 'Sporcu Geçidi' isimli tavan mozaiki.
3 / 12
Sovyetler Birliği döneminde yetkililer İkinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği Ekim 1941’de metroyu yıkmaya karar vermiş, yıkım için özel bir plan geliştirmek amacıyla bir kararname çıkarılmıştı, ancak karar daha sonra iptal edilmişti.
Fotoğrafta: Taganskaya İstasyonu
4 / 12
Moskova Metrosu'ndaki Paveletskaya İstasyonu'nun görünümü.
5 / 12
Moskova Metrosu'nun Semenovskaya İstasyonu.
6 / 12
Moskova metrosunun Belorusskaya İstasyonu'nda yer alan 'Belaruslu Partizanlar' heykeli.
7 / 12
Alman Siemens-Bauunion şirketi 1920’li yıllarda metronun inşaatı için başvuruda bulunmuştu ancak başvurusu reddedilmişti.
Fotoğrafta: Kievskaya İstasyonu
8 / 12
Mayakovskaya metro istasyonunun tasarımında sadece rodonit taşları kullanılmadı. Metal kemerlerde, dışı paslanmaz çelik levhalarla kaplanan Rus havacılık ve uzay mühendisi Konstantin Tsiolkovskiy'in zeplin projesinin detayları kullanıldı. 'Geleceğin zeplini' adı verilen 500 bin metreküplük dev hava aracı Tsiolkovskiy'in tasarımı esas alınarak 1930'lu yılların başlarında üretilmeye başlamıştı. Ama Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla projeye son verildi. Zeplin parçalara ayrıldı. Bu parçalar Mayakovskiy metro istasyonunun yapımında kullanıldı.
9 / 12
Mayakovskaya İstasyonu'ndaki bir tavan mozaiki.
10 / 12
Moskova Metrosunun Elektrozavodskaya İstasyonu'nu gezen turistler.
11 / 12
Baumanskaya İstasyonu'ndaki heykellerden biri.
12 / 12
Turistler, Komsomolskaya İstasyonu tavanının fotoğrafını çekiyorlar. Sarı tavan üstüne büyük avizeler ve mozaiklerle bu istasyon bir saraya benzemektedir.
Yorum yaz