00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
08:00
7 dk
HABERLER
09:00
8 dk
HABERLER
10:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
13:00
5 dk
DÜNYADA 1 MAYIS
13:13
5 dk
1 MAYIS TAKSİM OLAYLARI
13:31
21 dk
HABERLER
14:00
7 dk
HABERLER
15:00
6 dk
MÜZİĞİN EFSANELERİ
15:25
10 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:00
6 dk
HABERLER
18:00
5 dk
HABERLER
19:00
6 dk
1 MAYIS TAKSİM OLAYLARI
21:04
21 dk
DÜNYADA 1 MAYIS
22:04
5 dk
HABERLER
07:00
6 dk
SEYİR HALİ
Ali Çağatay'la Seyir Hali
07:06
114 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
09:00
1 dk
YERİ VE ZAMANI
Güçlü Özgan'la Yeri ve Zamanı
09:05
114 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
YAZI - YORUM
Fethi Yılmaz'la Yazı - Yorum
11:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
12:00
1 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
85 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Aslı Kahveci ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
Serhat Ayan'la Yapay Zeka Günlüğü
14:05
55 dk
ANKARA FARKI
İsmet Özçelik'le Ankara Farkı
15:02
58 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Konserve yapma maliyeti arttı: 'Bir kapak olmuş 1 buçuk lira, kavanoz 8 TL ila 10 TL'

© İHAkavanoz
kavanoz - Sputnik Türkiye, 1920, 01.08.2023
Abone ol
Eskişehir'de yıllardır esnaflık yapan Sefa Gencer, son yıllarda kavanoz ve kapak satışlarında düşüş yaşanmasını, sebze fiyatlarının artmasına, genç nüfusun hazır konserve tercihine bağlarken, "Gençlere tavsiyem kültürümüze sahip çıkalım. Bu sadece kavanoz yapım kültürü için değil diğer yüz tutmuş kültürlere sahip çıkmalıyız” dedi.
Demirciler Sokak'ta 9 yıllık esnaflık deneyimine sahip Gencer, kavanoz ve kapak satışlarındaki düşüşün farklı nedenlere bağlı olduğunu dile getiriyor. Artık hazır konservelere daha çok ilgi duyulduğunu, genç neslin kavanoz konservelere pek ilgilerinin olmadığı anlatan Gencer, yaşlı ve orta yaşlı vatandaşların konuyla daha çok ilgili olduğunu belirtti.

'Genç nesil artık turşu, reçel ve kavanoza konserve yapmıyor'

9 yıldır zücaciye dükkânı işleten Gencer, bu sene konserve yapanların sayısında ciddi bir azalma olduğunu belirtiyor. Bu durumu daha çok teknolojinin getirdiği rahatlık ve değişime bağlayan Sefa Gencer, "İlk önce şöyle söyleyeyim ki teknolojinin getirdiği bir rahatlık bir farklılık bir değişim var. Genç nesil artık turşu, reçel ve kavanoz konserve yapmıyor. Genelde orta yaş ve üzeri vatandaşlar daha ilgili. 15-20 seneye kadar ne artık kavanoz kalır ne konserve kalır. Çünkü yaşam farklılaştı, çünkü gençlerden böyle bir talep yok. Ama orta yaş ve büyük yaş ailelerde konserve, kavanoz ve kapak yani konserve yapma alışkanlığı devam ediyor. Ama her geçen yıl azalarak devam ediyor. Bir de hayat şartları ve pahalılık var. Bir kapak olmuş 1 ile 1 buçuk lira. Kavanoz ise 8 TL ile 10 TL arsında değişiyor. Ona göre içindeki malzemesinde pahalandı. Önceki senelerde çok yoğun olan satışlarımız her geçen yıl azalıyor. Bu sene kavanozdan çok kapak satacağımızı düşünüyorum. Artık kavanoz ve konserve yapma kültürümüz her geçen kayboluyor. İnsanların tüketimi var, eskiden insanlar kendi bağı bahçesinden ya da semt pazarından aldığı sebzeler ve meyvelerle yapılırdı, bu bir alışkanlık bir kültür haliydi. Şimdi daha çok kavanoz daha çok konserve yapılıyor ve tüketiyoruz. Ancak artık bunu insanlar kendi evinde el yapımı olarak değil de teknoloji ile yapıyor. Yani daha az tüketmiyoruz, aksine daha çok tüketiyoruz. Hazır tüketime geçildi. Reçel, turşu, salça, kışlık kavanoz olsun bunlara talep çok, ama artık bunları insanlarımız yapmıyor, bizim yerimize birileri yapıyor. Gençlere tavsiyem kültürümüze sahip çıkalım. Bu sadece kavanoz yapım kültürü için değil diğer yüz tutmuş kültürlere sahip çıkmalıyız” dedi.
Tahıl anlaşması - Sputnik Türkiye, 1920, 02.06.2023
EKONOMİ
FAO Fiyat Endeksi: Dünya gıda fiyatları son 2 yılın en düşük seviyesinde
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала