Ukrayna krizi

AB Komisyonu: Ukrayna ve Moldova'ya 'aday ülke' statüsü verilmeli

İtalya, Fransa ve Almanya liderlerinin Kiev'e gidip destek açıklamasının hemen ardından AB Komisyonu da Ukrayna'nın üyeliğiyle ilgili görüşünü ortaya koydu. Ukrayna ve Moldova'ya 'aday ülke' statüsü verilmesi yönünde görüş bildiren AB Komisyonu Gürcistan'ın adaylık statüsünün ise daha sonra yeniden değerlendirilmesini istedi.
Sitede oku
AB Komisyonu, Rusya'nın özel askeri operasyonunun devam ettiği Ukrayna'ya 'aday ülke' statüsü verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, "Evet, Ukrayna aday ülke olarak memnuniyetle karşılanmalıdır; bu, iyi işlerin yapıldığı, ancak yapılması gereken önemli işler olduğu anlayışına dayanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada da, Ukraynalıların AB hayalleri uğruna ölmeye hazır olduğunu belirtip "Biz onların bizimle birlikte Avrupa hayalini yaşamasını istiyoruz" ifadesini kullandı.
AB Komisyonu, Ukrayna'nın yanı sıra Moldova'ya da aday üye statüsü verilmesi gerektiği görüşünü bildirirken, Gürcistan es geçildi. Von der Leyen, Gürcistan'ın belirli koşullar karşılanana kadar aday statüsü alamayacağını belirtti.
Komisyon'un teklifi, AB liderleri tarafından gelecek hafta Brüksel'de yapılacak bir zirvede tartışılacak. Katılım müzakerelerini başlatmak için tüm üye ülkelerin oybirliğiyle onay vermesi gerekiyor.
Ukrayna krizi
Ukraynalı Büyükelçi ‘barıştırıcı’ statüsü karşılığında Almanya Başbakanı Scholz'dan silah talep etti
Yorum yaz