DÜNYA

Çamlıca Tepesi’ne yapılan cami için İBB’nin harcadığı tutar belli oldu

İstanbul'daki Çamlıca Tepesi'ne inşa edilen cami için İBB tarafından yapılan harcamanın 290 milyon 601 bin 510 dolar olduğu öğrenildi.
Sitede oku
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’un her yerinden görünecek” talimatıyla yaptırdığı Çamlıca Camisi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) caminin yapımından bugüne kadar harcadığı tutar ortaya çıktı.
İBB cami için aydınlatmadan temizliğe, güvenlikten bakım ve onarıma kadar toplam 290 milyon 601 bin 510 dolar harcadı. Bugünkü kurla hesaplandığında cami işleri için 2 milyar 522 milyon 421 bin 106 lirayı buluyor. Sadece cami mimari aydınlatma işinin 6 milyon 640 bin 617 dolar tuttuğu belirlenirken, caminin inşaat maliyeti ise 66.5 milyon dolar olarak hesaplanıyor. 
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, doğal sit alanı olan Çamlıca Tepesi’ne Çamlıca Camisi’nin yapılacağı ilk olarak 2012 yılında dönemin başbakanı Erdoğan tarafından “Çamlıca’daki bu dev cami, İstanbul’un her yerinden görülecek” sözleriyle açıklanmıştı. 6 Ağustos 2013 tarihinde temelleri atılan cami, 2016’da ibadete açıldı. 
DÜNYA
Erdoğan Büyük Çamlıca Camii'nin resmi açılışını yaptı: Birileri 'Nasıl dolduracaksınız?' dese de elhamdülillah doluyor
Camiye giden cadde boyunca 50 metre arayla 3 cami yer alıyor. Camiye giden yollar üzerinde yer alan taşınmazlar için de Bakanlar Kurulu, 4 Ocak 2016 tarihinde acele kamulaştırılması kararı aldı. Ayrıca cami inşaatı sürerken 2014 yılının kasım ayında İBB Meclisi’ne gelen teklifle 'camiye rahat ulaşım sağlanması için özel tünel' projesi oyçokluğuyla kabul edildi. CHP’liler projeye tepki göstermişti. Tünel projesinin ardından camiye özel metro projesi de 2017 yılında duyurulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca sunulan proje tanıtım dosyasında metronun amacı, “turizm ve ibadet amaçlı ulaşımın sağlanması” şeklinde özetlenmişti. Resmi Gazete’de geçen yıl yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çamlıca Camisi’ne giden raylı sistem hattının yapımı İBB’den alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na verilmişti. 
İBB yetkililerinden edinilen bilgiye göre belediye, Çamlıca Camisi’nin yapımından bugüne dek cami için yaptıkları iş ve işlemleri inceledi. Bu kapsamda hazırlanan raporda belediyenin hangi biriminin hangi işe ne kadar harcadığı kalem kalem sıralandı. Harcama tablosu şöyle:
DÜNYA
Çamlıca Camii ibadete açıldı
Farklı farklı zamanlarda yapılan harcamaların toplam tutarı 1 milyar 327 milyon 496 bin 530 lira. Harcamaların yapıldığı dönemdeki kurlardan dolar cinsinden incelendiğinde ise toplam tutar 290 milyon 601 bin 518 doları buluyor. Bugünkü kurdan hesaplandığında ise caminin İBB’ye maliyeti 2 milyar 522 milyon 421 bin 106 lirayı buluyor. 
Yorum yaz