DÜNYA

Pakistan'ın eski başbakanı Navaz Şerif, yolsuzluktan yargılandığı davalara katılmayınca 'adalet kaçağı' ilan edildi

Pakistan Yüksek Mahkemesi, yolsuzlukla yargılandığı davalara katılmayan eski Başbakan Navaz Şerif'i 'adalet kaçağı' ilan etti.
Sitede oku

Pakistan Yüksek Mahkemesi, yolsuzlukla yargılandığı davalara katılmayan eski Başbakan Navaz Şerif'i "adalet kaçağı" ilan etti. Aynı mahkeme, tedavi için Londra'da bulunan ve kendisine tanınan süreyi aşan Şerif için duruşmaya katılmadığı gerekçesiyle geçen eylül ayında tutuklama kararı çıkarmıştı.

Pakistan Başbakanı İmran Han'ın danışmanı Mirza Şahzad Akbar, Şerif'in İngiltere'den ülkeye iadesi için Londra yönetimiyle görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Akbar, başkent İslamabad'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Şerif'in iadesiyle ilgili daha önce İngiltere'ye mektuplar yazıldığını hatırlattı.

Hakkında 3 dava açıldı

Panama'da bulunan "off shore" hesaplarına ait bilgilerin paylaşıldığı "Panama Belgeleri" skandalında adı geçen Şerif, 2017'de Anayasa Mahkemesi'nce görevinden alınmıştı. Şerif hakkında, "kaynağı belli olmayan paralarla yatırım ve satın alma işlemleri yaptığı" iddiasıyla 3 yolsuzluk ve rüşvet davası açılmıştı.

Bunlardan ilki olan Avenfield davası kapsamında, Şerif ve ailesi, yolsuzluktan elde ettikleri paralarla Londra'da lüks daireler almakla suçlanmıştı. Temmuz 2018'de sonuçlanan davada, Şerif 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak 2 ay sonra adil yargılanmadığı ve delillerin yeterli olmadığı gerekçesiyle yeniden yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Şerif, aynı yıl aralıkta ise Aziziye Demir Çelik Fabrikaları davasında 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski Başbakan'ın Suudi Arabistan'daki bu fabrikanın gerçek sahibi olduğu belirtilmişti. Şerif hakkındaki Çaudri Şeker Fabrikaları davasında ise Ekim 2018'de tutuklu yargılama kararı çıkmış, Şerif'in cezaevinden alınarak Ulusal Mali Sorumluluk Bürosunda (NAB) tutulmasına hükmedilmişti.

10 ay cezaevinde yatan Şerif, Kasım 2019'da sağlık sorunları nedeniyle tedavi görmesi için 2 aylığına serbest bırakılmıştı. Yüksek Mahkeme, tedavi için cezaevinden 8 hafta ayrılmasına izin verilen Şerif'in, bu sürenin en fazla 4 haftasını yurt dışında geçirilebileceğine ve tedavisi için yurt dışında geçireceği sürenin doktorların talebiyle uzatılabileceğine hükmetmişti.

Yorum yaz