MULTİMEDYA

Çernobil felaketinin mağduru kızı Olimpiyat şampiyonluğuna götüren mücadele hikayesi

Sitede oku

Çernobil faciasının mağduru olan ve bebekken öz ailesi tarafından terk edilen engelli Ukraynalı kız Oksana Masters, kendini evlat edinen ABD'li kadının sevgisi ve desteğiyle profesyonel bir sporcuya dönüştü.

1 / 10
Oksana, Çernobil patlamasından üç yıl sonra, Ukrayna'nın Hmelnitski kentinde dünyaya geldi. Geride kalan üç yıl boyunca anne karnında radyasyondan etkilenmiş olan bebeğin uzuvlarında ve birkaç organında önemli doğum kusurları vardı. Oksana'nın her iki ayağında da altı parmak vardı. Ellerinde ise başparmak yoktu ve parmak aralarında perde bulunuyordu. Sol bacağı, sağ bacağından altı santim daha kısaydı ve iki bacağını da taşıması gereken kemikler gelişmemişti. Ayrıca Oksana'nın doğuştan sadece bir böbreği vardı. Kızlarının böyle özelliklerini kabullenemeyen biyolojik anne ve babası onu reddetti. Oksana'ya bakıcı bir aile arandı fakat hem görüntüsü hem de tedavi masrafları nedeniyle kimse onu evlat edinmek istemedi. 7 yaşına kadar Kiev yetimhanesinde yaşamak zorunda kalan kızın yüzüne sonunda felek güldü. New York'ta yaşayan Amerikalı konuşma terapisti Gay Masters, kızın fotoğrafını gördükten sonra Ukrayna'ya gelip Oksana'yı evlat edinmeye karar verdi. Evlat edinme sürecinin tamamlanmasıyla Oksana nihayet Ukrayna’daki yetimhaneden ABD'ye taşındı.
Fotoğrafta: 7 yaşındaki Oksana ve onu evlat edinen Gay Masters, Kiev'deki yetimhanede.
2 / 10
Anne Masters, Oksana'yla beraber New York'a döndükten sonra ona hem sevgi hem de sağlık verdi. Artık yaşamsal faaliyetlerine zarar vermeye başladığı için kızın iki bacağı da kesildi, yerine protez bacaklar takıldı. Sol bacağını kaybettiğinde dokuz, sağ bacağını kaybettiğinde ise 14 yaşındaydı.
Fotoğrafta: Oksana annesiyle New York'ta.
3 / 10
Ancak Oksana her şeye meydan okumaya devam edip fiziksel eksiklikleriyle baş etmeyi öğrendi. Geçirdiği ikinci bacak ameliyatı sonrası doktor tavsiyesi ile kaslarını güçlendirmek için kürek çekmeye başladı, hızlı bir şekilde büyük bir ilerleme gösterdi.
4 / 10
Kürekle ilk tanışmasından dokuz sene sonra Oksana olimpiyatlara katılmaya başladı. 2012’de ABD paralimpik ekibinde bronz madalya kazandı. Ancak başarısı bununla sınırlı değildi. Kürek haricinde hem de kayak, biatlon ve bisiklet sporunda Dünya Kupası ve Olimpiyat madalyalarını kazandı.
5 / 10
2018 yılında Kore'deki Kış Paralimpik Olimpiyatları'nda tarihe geçerek kayak krosta altın madalya kazanan Oksana, ilk altını annesine armağan etti.
6 / 10
2018 Kış Paralimpik Olimpiyatlarına katılan Oksana Masters ile ABD'li sporcu Aaron Pike.
7 / 10
2018'de Paralimpik Oyunlarının Kadın Sporcusu Ödülü'ne layık görülen Masters, ödül töreninde konuşma yaparken
8 / 10
Oksana Masters, saygın spor ödülleri Laureus'ta "2020 Yılının En İyi Engelli Sporcusu" dalında ödül kazandı.
9 / 10
Şu an itibariyle sporcu 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları için hazırlıklarını sürdürüyor.
10 / 10
Tüm zorluklara rağmen mücadeleden vazgeçmeyen Oksana Masters, kararlılığı ve azmi ile her şeyin mümkün olduğunu kanıtladı.
Yorum yaz