MULTİMEDYA

Belçika'da binlerce kadın şiddeti protesto etti

Sitede oku

Belçika’nın başkenti Brüksel’de binlerce kadın, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için dün sokaklardaydı. Kadın cinayetlerini simgelemesi için Adalet Sarayı’nın önüne kırmızı ayakkabılar yerleştiren kadınlar; ‘Adamı terk etti, adam onu öldürdü’, ‘Kıyafet evet demek değildir’, ‘Benim bedenim, benim tercihim, benim kararım’ yazan pankartlar taşıdı. 

1 / 5
Belçika’nın başkenti Brüksel’de binlerce kadın, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için dün sokaklardaydı. Kadın cinayetlerini simgelemesi için Adalet Sarayı’nın önüne kırmızı ayakkabılar yerleştiren kadınlar; ‘Adamı terk etti, adam onu öldürdü’, ‘Kıyafet evet demek değildir’, ‘Benim bedenim, benim tercihim, benim kararım’ yazan pankartlar taşıdı. Pankartlarda ayrıca, bu yıl içinde öldürülen kadınların isimleri ve yaşları da yer aldı.
2 / 5
Protestoyu düzenleyen Mirabal grubundan Julie Wauters, sergilenen her bir kırmızı ayakkabının bir erkek tarafından öldürülen bir kadını temsil ettiğini söyledi. Wauters, “Son üç yılda yüzlerce kadın öldürüldü” derken, Belçika’da kadın cinayetleri konusunda resmi bir veri bulunmamasını eleştirdi.
3 / 5
Kadınların taşıdığı pankartlardan birinde “Sıradaki ben miyim?” yazması da dikkat çekti. Yetkili otoritelerin kadın cinayetleri karşısındaki sessiz kaldığını belirten kadınlar, kurdukları alarmlarla ve sloganlarla bu durumu sesli bir şekilde protesto etti.
4 / 5
Belçika’da 2017 yılından bu yana 98 kadının öldürüldüğü belirtiliyor. Nüfusa oranlandığında bu sayının, Avrupa ortalamasının üzerinde olduğu ifade ediliyor. Yürüyüşün organizatörlerinden Celine Caudron, “Belçika; federal, bölgesel ve toplumsal açıdan yetkinin çok çeşitli seviyelerde olduğu karmaşık bir ülke, tüm bu güçlerse kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için çok az şey yapıyor. Bizim ana talebimiz ulusal bir plan. Saldırganları cezalandırmak çok önemli ancak en çok istediğimiz şey öncelikle şiddetin hiç yaşanmaması” ifadelerini kullandı.
5 / 5
Belçika polisi, yürüyüşe 10 bin kişinin katıldığını açıkladı. Yürüyüş, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde düzenlendi. Fransa ve İtalya’da da dün binlerce kadın aile içi şiddete karşı yürüyüş gerçekleştirmişti.
Yorum yaz