DÜNYA

Şi ve Putin’den 'panda diplomasisi'

Rusya lideri Vladimir Putin ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping, Çin’den ‘saygı ve güven işareti olarak’ Moskova’ya gönderilen dev pandaları ziyaret etti.
Sitede oku

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin lideri Şi, Kremlin’deki görüşmelerinin ardından Moskova Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret ederek, nisan ayında Çin’den gönderilen Ru Yi ve Ding Ding isimli iki dev pandanın yerleştirildiği alanın açılışını yaptı.

Japonya Başbakanı Abe'den Çin ziyareti öncesinde 'panda diplomasisi'
Temmuz sonunda üç yaşına girecek erkek panda Ru Yi ile iki yaşındaki dişi panda Ding Ding, 15 yıl boyunca Rusya’da kalacak. Çin’in ortak bir araştırma projesi kapsamında gönderdiği pandalar 15 yıl boyunca Rusya’da kalacak fakat Çin’e ait olmaya devam edecekler. Yavruları olması halinde de bu bebek pandalar da Çin’e ait sayılacak.

Rusya lideri Putin Çin Devlet Başkanı Şi ile daha önce düzenlediği basın toplantısında sorulması üzerine, “Pandalar hakkında konuştuğumuzda, gülümsememek işten bile değil, yüzümüzde hemen bir gülümseme belirir” demişti.

Rus lider ayrıca, dev pandalar Rusya’ya gönderildiği için Şi’ye teşekkür etmiş, bunun Pekin’in, Moskova’yla ilişkilerine değer verdiği anlamına geldiğini söylemişti.

Nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan dev pandalar, Çin’in ulusal hazinelerinden biri sayılıyor. Çin’in pandaları yıllardır diplomatik ilişkileri güçlendirmek için kullandığı biliniyor.

Rusya şu anda bu hayvanları barındıran 18 ülkeden biri.

Yorum yaz