DÜNYA

Sudan’da askeri polis, Sputnik muhabirini copla darp etti

Geçen nisanda askerlerin yönetime el koyduğu Sudan’ın başkenti Hartum’da devam eden protesto gösterilerini takip eden Sputnik muhabiri Muhammed el Fatih’in askeri polis tarafından coplarla darp edildiği öğrenildi.
Sitede oku

19 Aralık'ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin ülke genelinde hükümet karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğu Sudan’nın başkenti Hartum’da olayları görüntülemek için sokağa çıkan Sputnik muhabiri Muhammed El Fatih, askeri polis tarafından coplarla darp edildi. Polisler Fatih’in çekimler için kullandığı cep telefonunu da kırdı.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi: Devrik lider Beşir’in kardeşlerinden biri Türkiye’de

Gazetecinin aktardığına göre, kendisinin kentin caddelerinde olup bitenleri takip etmek için dışarıya çıkıp, kolluk kuvvetlerinin Nimr köprüsündeki barikatları temizleme çalışmalarını görüntülemeye çalıştığı zaman saldırıya uğradı.

Askerlerden birinin elindeki telefonu zorla alıp, yere atarak parçaladığını anlatan El Fatih, şöyle devam etti:

“Beş askerden oluşan diğer bir grupsa, gazeteci olduğumu ve ofisin verdiği görev üzeri olayı görüntülediğimi söylememe rağmen, coplarla başıma ve vücuduma vurdu.”

İLK OLAY DEĞİL

Sputnik muhabirleri ilk kez polis müdahalesiyle karşılaşmıyor.

Daha önce Paris’teki 1 Mayıs gösterileri sırasında yaşanan arbedeyi takip eden Sputnik muhabiri Viktoriya İvanova, alandan ayrılmak isterken polis coplarıyla darp edilmişti. İvanova’nın başvurduğu hastanede kendisine beyin sarsıntısı tanısı konmuştu.

Muhabir, kendisini darp eden Fransız polisten şikayetçi olmuştu.

SUDAN'DA NE OLDU?

Sudan Askeri Konseyi Başkanı'na Suudi Arabistan'dan zirve daveti

Sudan'da 19 Aralık'ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler, hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüştü. Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in görevi bırakması talebiyle düzenlenen gösterilerin en büyüğü, 6 Nisan'da başkent Hartum'da ordunun ana karargahı çevresinde yapıldı. Göstericiler, orduya ülkedeki krize müdahale etmesi çağrısında bulundu. Protestolar sonraki günlerde de devam etti.

Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da ordunun yönetime el koyduğunu, 2 yıllık geçiş döneminin başladığını ve Ömer el-Beşir'in tutuklandığını duyurdu.  Bin Avf, Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiğini açıkladı.

Askeri konsey, muhalif gruplarla diyaloğa her zaman hazır olduğunu açıklarken, muhaliflerle asker arasında geçiş sürecindeki yönetim şekli ve isimler konusundaki anlaşmazlık sürüyor. Muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ile gösterilerin organizatörü SPA, yönetimin sivillere devri, eski rejimin sembol isimleri ve istihbarat teşkilatı başta olmak üzere tüm kurumların tasfiyesi gibi talepler karşılanana dek ülke genelindeki gösterileri sürdüreceklerini belirtiyor. 

Yorum yaz