DÜNYA

Trump-Orban görüşmesi: İki göçmen karşıtı sağcı lider buluştu, övgüler havada uçuştu

Batı’nın belli bir mesafeyle yaklaştığı otoriter ve sağcı liderlerle ‘sıcak temas’ kurmasıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump, bu geleneğini Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la sürdürdü.
Sitede oku

Macaristan Başbakanı Orban ile Avrupa Parlamentosu arasında kriz
Donald Trump ile Viktor Orban’ın Beyaz Saray'daki görüşmelerine karşılıklı övgüler damgasını vurdu.

Viktor Orban da tıpkı Donald Trump gibi göçmen karşıtı politikanın yılmaz savunucularından biri olarak öne çıkıyor.

Konuğunu bu şekilde tanıtan Trump, “Büyük ihtimalle, benim gibi, biraz tartışmalı, ama sorun değil. Hiç sorun değil. İyi iş çıkardın ve ülkeni güvende tuttun” dedi.

Orban da, illegal göç, terörizm ve dünya çapındaki Hristiyan toplulukları koruma konusunda Trump ile aynı safta oldukları için gurur duyduğunu söyleyerek karşılık verdi.

Macar lideri ‘zor ama saygı duyulan bir adam’ olarak niteleyen Trump, “Pek çok insanın düşüncesine göre göç konusunda doğru şeyi yaptı. Avrupa’da yaşanan sorunların bazılarına bakın, muazzamlar, çünkü Başbakandan farklı davrandılar” ifadelerini kullandı.

AB UZUN SÜREDİR UYARIYOR

Orban'ın 'en az 4 çocuklu mutlu aile' kampanyasının reklamı, 'sadakatsiz erkek arkadaş' fenomenine yaptırıldı
2010 yılında göreve gelen Viktor Orban, ülkeyi otoriter bir yöne çekmekle suçlanıyor.

AB, Avrupa'da geleneksel bir şekilde hukuk devletinin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlanan yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve basın özgürlüğü gibi konularda uzun süredir Macar hükümetini uyarıyor.

Hatta Orban'ın sağcı ve göçmen karşıtı  Fidesz partisinin Avrupa Halk Partisi üyeliği askıya alındı.

 İnsan Hakları İzleme Örgütü de Orban’ın sadece hukukun üstünlüğünü ve temel insan haklarını çiğnemekle kalmadığını, ayrıca göçmen, Müslüman ve yabancı karşıtı politikalarla sivil toplumu hedef aldığını söylüyor.

SENATÖRLER TEPKİLİ

Trump'tan Meksika sınırına ziyaret: 'Ülkemiz dolu'
Demokrat Senatör Dick Durbin, Trump-Orban görüşmesini ‘Amerikan değerlerine ihanet’ olarak değerlendirdi. Durbin, “Trump’ın otoriter figürlerle tehlikeli bir yakınlık içinde olduğu açık” dedi.

Senatörler James Risch, Bob Menendez, Marco Rubio ve Jeanne Shaheen de geçen hafta Donald Trump’a bir mektup yazarak, Macaristan’daki ‘demokrasinin kaydadeğer bir şekilde erozyona uğratıldığını’ belirtmişti. Senatörler, seçimlerin daha az katılımcı olduğuna, devletin yargı üzerindeki kontrolünün arttığına ve basın özgürlüğünün giderek gerilediğine vurgu yapmıştı.

İYİ İLİŞKİLERİN ARDINDA ASKERİ ANLAŞMALAR MI VAR?

Obama yönetimi, kuvvetler ayrılığını zayıflatan hamleleri nedeniyle Viktor Orban’ı sert bir şekilde eleştiriyordu.

ABD-Macaristan ilişkileri son yıllarda gözle görülür bir ilerleme kaydederken, bunda Macaristan’ın ABD’den orta menzilli füze satın almak için anlaşma yapmasının da bir etkisi bulunuyor.

Yorum yaz