MULTİMEDYA

Organ naklinde tarihi bir buluş: üç boyutlu yazıcıyla kalp

Sitede oku

Bu tekniğin kalp hastalığı tedavileri ve organ nakli bekleyen hastalar için umut olabileceği belirtiliyor. ‘Kanlı canlı’ diye tanımlanan kalp henüz çalışmasa da damarlar, hücrenin yapısını destekleyecek proteinler ve diğer biyolojik moleküllerden oluşuyor. Araştırmacılar şimdi kalbin doğru çalışıp çalışmayacağını görmek için hayvanlar üzerinde deneye hazırlanıyor.

Organ naklinde gerçekleştirilen bu tarihi buluş ile ilgili bilgiler, Sputnik’in galerisinde.

1 / 7
İsrailli bilim insanları insan dokusundan alınan biyolojik materyalleri kullanarak, üç boyutlu yazıcıyla kalp üretmeyi başardı.
2 / 7
Yapay kalbin geçmişte yapılan diğer 3 D organlardan farkı, ‘damarlandırılmış’ olması.
3 / 7
'Kanlı canlı’ diye tanımlanan kalp henüz çalışmasa da damarlar, hücrenin yapısını destekleyecek proteinler ve diğer biyolojik moleküllerden oluşuyor.
4 / 7
Tıp dergisi Advanced Science’da ayrıntıları paylaşılan buluşla ilgili verilen bilgiye göre yapay organ gerçek kalpler gibi kasılıp genişleyebiliyor. Ancak yaklaşık 3 saatlik bir sürede 3D yazıcıdan elde edilebilen yapay kalp, şimdilik kan pompalayamıyor, araştırmacılar bunun için çalışmalara devam ediyor.
5 / 7
Yapay kalbin, hastaların yağlı dokularından alınan biyolojik materyaller kullanılarak üretilmesi, hastanın bağışıklık sistemine uyum sağlaması açısından büyük önem taşıyor.
6 / 7
Tel Aviv Üniversitesi'nde yürütülen projenin başkanı Doktor Tal Dvir, 3D yazıcıdan çıkan yapay kalbi bir yıl içinde hayvanlara nakletmek istediklerini belirterek “Belki 10 yıl içinde dünyadaki pek çok hastanede organ yazıcıları olacak ve bu tarz prosedürler bir rutin haline gelecek” dedi.
7 / 7
Tavşan kalbi büyüklüğünde üretilebilen yapay kalp gelecekte hastanın bağışıklık ve hücre sistemleriyle, biyokimyasal yapısıyla, anatomisiyle başarılı şekilde uyum sağlayacak.
Yorum yaz