DÜNYA

F-35'in Pasifik'e çakılmasının ardından, ABD'den Japonya'ya uçağın sırlarını paylaşma teklifi

ABD yönetimi, 9 Nisan'dan beri Pasifik Okyanusu'nda kaybolan F-35'ini arayan Japonya'ya 40 adetlik siparişini iptal etmemesi için yeni bir teklifte bulundu.
Sitede oku

Japonya'da F-35 kayboldu
F-35 bilgilerinin Rusya'ya geçebileceği gerekçesiyle Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400 almasına karşı çıkan ABD yönetiminin, Japonya'ya ait bir F-35'in Pasifik Okyanusu'na düşmesiyle, yeni endişeleri açık oldu.

Bir yandan Çin'in denize düşen uçağı bulursa F-35 bilgilerini eline geçirebileceğine dair alarm zilleri çaldıran ABD yönetimi, diğer yandan Japonya'nın beşinci nesil F-35'leri başarısız bulup verdiği 40 adetlik siparişi iptal etmemesi için yeni bir teklifle çıkageldi.

Japonya Öz Savunma Kuvvetleri 9 Nisan'dan beri kayıp F-35A ile deneyimli pilotu Akinori Hosomi'yi durduraksız aramaya devam ettiğini duyururken, Pentagon'un uçağın en gizli ayrıntılarını paylaşmaya hazır olduğunu Tokyo'ya ilettiği haberi geldi.  

'GÖVDE YAZILIMININ GİZLİ ŞİFRELERİNİ PAYLAŞIRIZ'

Japonya'da kaybolan F-35'in yeri tespit edildi: Pasifik Okyanusu'na düşmüş
Japon hükümeti kaynaklarına dayanan Yomiuri Şimbun gazetesine göre, yeni nesil F-35'lerin ortak üretimini birlikte geliştirmek için Tokyo'ya şu teklifte bulundu:

F-35 gövdesine motor ve füzeler dahil parçaları kontrol etmek için konuşlandırılan yazılımın gizli şifrelerini paylaşmak.

Japon hükümeti kaynakları, kaza öncesinde 40 adet F-35 daha almayı planlamış olan Tokyo'nun Washington'ın teklifiyle ilgili kararını bu yılın sonuna dek alacağını söyledi.  

F-35 İLE F-22'Yİ BİRLEŞTİRME ADIMLARI

Buna göre, ortak üretimi planlanan F-35'in halefinde ABD'nin gelişmiş hayalet savaş uçağı F-22'nin gövdesindeki elektronik bileşenleri bulunacak ki, bunları geçen yıl Amerikan savunma sanayi devi Lockheed Martin geliştirmişti.

Bu tekliflerden etkilenmiş gözüen Japon hükümetinden bazı yetkililer, F-35 ile F-22'nin birleştirilmesiyle dünyanın en iyi savaş uçağının yaratılabileceğine dair umutlarını dile getirdi.

'F-35'ler, nihai muharebe testleri için uygun bulunmadı'
TOKYO 'F-35A UÇURMAYIZ' AÇIKLAMASINDAN ÇARK ETTİ

Daha önce Japon Savunma Bakanı Takeşi Ivaya, 9 Nisan'daki kazanın ardından, ilkin Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin envanterindeki tüm F-35A filosunu uçmaktan men edeceğini söylemişti.

Ama ardından 180 derece dönüş yapan Ivaya, F-35A uçurma ve edinme planlarında bir değişiklik olmadığını duyurdu. Bunu da F-35A politikasını değiştirmelerini gereken 'özel bir enformasyon edinmemeleriyle ve kazanın nedeninin henüz açıklığa kavuşmamasıyla' açıkladı.

Yorum yaz