YENİ ŞEYLER REHBERİ

Bikem İnce İnanç: Bu sene devlet bilişim ve imalat sektörüne ciddi destek veriyor

Mamonfi Finansal Danışmanlık şirketi kurucu ortağı Bikem İnce İnanç, Yeni Şeyler Rehberi programında devletin verdiği desteklerden bahsetti. İnanç, devletin bu sene özellikle bilişim ve imalat sektörüne yüksek krediler verdiğini dile getirdi.
Sitede oku

Albayrak: Kobi Değer Kredisi-2'yi devreye alıyoruz
Türkiye'de girişimci ruh kendini hızla geliştiriyor. Yeni fikri olanlar ya da işini geliştirmek isteyenler yatırımcı bulabildiği gibi devlet teşviklerinden de faydalanabiliyorlar. Devlet bunun için milyarlarca lirayı bulan teşvikleri senelik hatta aylık bazda güncellemeye başladı. Mamonfi Finansal Danışmanlık şirketi kurucu ortağı Bikem İnce İnanç, Yeni Şeyler Rehberi programında devletin verdiği destekleri anlatırken devletin gelişen ve dönüşen yapısıyla artık hızlı bir biçimde teşvikleri verebildiğini, bunların da hacminin son derece arttığını dile getirdi:

‘TEŞVİKLERİN SAYISI ARTTI'

Albayrak: 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceğiz
"Devlet birçok destek sağlıyor. KOBİ'leri destekleyici çok sayıda mevzuat var. Bu konuda maalesef farkındalık az, yararlanan firma sayısı da az oluyor. Devletin farklı kamu kurum ve kuruluşları farklı sektörleri öncelikli tutarak belli başlı giderler için destekler sağlıyor. Bunları farklı metotlarla veriyor. Örneğin siz harcamaları dile getirdiğinizde bunları refinansman yaparak geri veriyor böylece sizin cebinizden para çıkmıyor. Aynı şekilde bazı vergiler için muafiyetler tanınıyor. Ödemediğiniz vergilerden avantaj sağlanıyor. Bir de teşvikler var ki bunlar geri ödemeli oluyor sıfır faizli ya da piyasa koşullarının çok altında faizlerle geri ödüyorsunuz.

Çok fazla sayıda ve farklı alana destek var. Öncelikli olan bilgi ve iletişim teknoloji oranı. Yüzde 25 bu sektör destek alıyor. Bunu otomotiv ve savunma sanayileri izliyor. Buradaki süreç sizin başvurmanızla yapılıyor. Çok fazla sayıdaki desteğin içinden sizin için uygun olan mevzuatı bulmanız ve doğru başvuru sürecini yürütmeniz gerekiyor. Başvuruların yüzde 99'u doğru başvuru varsa olumlu sonuçlanıyor. Mevzuatlarda her yıl yeni ekleme çıkarmalar yapılıyor hatta bazen yeni mevzuatlar her hafta ekleniyor. Burası bir büyük deniz. Sürekli değişen dinamik bir hacim var.

‘DEVLETİN TEŞVİK MEKANİZMALARI HIZLANDI'

Albayrak, KOBİ'lere verilecek kredinin ayrıntılarını açıkladı
Eğer çok yüksek miktarda yatırımdan bahsediyorsak, bunun için de yatırımcı gerekiyorsa yatırımcı da bununla ilgilenebilir. Yatırımcılar geniş çerçeveden baktığı için devlet desteklerini kaçırabiliyorlar. Mevcutta faaliyet gösterenler bu teşvikleri kaçırmasınlar. Yeni bir girişim yapacak olanlar varsa elinde 100 bin lirası olan varsa bunu kullanarak bir milyon yatırıma dönüştürebilirsiniz bunu. Eldeki küçük sermayeler bir yıllık dönemlerde artırılabilir. Özellikle devletin belli başlı kurumları çok hızlandı. Her şey dijital ortama taşındı. Bugün git yarın gel bitti. Anında sisteme düşüp onaylanıyor. Su sebeple kurumların kendini revize etmesi ve eğitimlerin de bunda rolü var. Artık 6 ay gibi sürede bu destekleri alabiliyorsunuz. 50-100 binlik desteklerde süre bir aya kadar düşüyor.

Bizimle iletişime geçen firmalara biz onların teşvik departmanı gibi hizmet veriyoruz. Birkaç teşviki birleştirip farklı alanlarda farklı giderleri minimize ediyoruz. Bazen firmalar belli destekleri seçip dosya hazırlama desteği istiyorlar. Eskiden yapay zeka için kendinizi çok anlatmanız gerekiyordu. Artık işi bilen insanlar var. Kendinizi heba edip proje anlatmıyorsunuz. Şu anda uzmanlar sizi hızlı bir biçimde değerlendirebiliyorlar. Siz dosyayı hazırladığınızda ilgili kurumlarında sözel olarak da anlatmanız gerekiyor. Aynı bir yatırımcıya hazırlanır gibi hazırlanmanız gerekiyor. Projeyi doğru biçimde aktarırsanız projenin önemini vurgularsanız işiniz yürüyor.
Devlet ülkenin makro ekonomik olarak katma değeri en yüksek alanlarına bakıyor. Bir diğer etken de dünya ekonomisinin nereye gittiği. Bu iki değişkene bakarak her sene öncelikli alanlar güncelleniyor. Teknoloji ve imalat alanında iş yapıyorsanız devletin öncelikli alanlarına girersiniz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 2019'da 5.6 milyar liralık destek
TÜBİTAK sürecine başvurduğunuzda akademik başvurular yapmanız üniversiteyle çalışmanız gerekiyor. KOSGEB'de böyle bir zorunluluk yok, firmalar kendileri de başvurabiliyor. Ancak her desteğin 100 sayfaya yakın mevzuatı var. Bu işin içinde olan firmalar değişimleri takip edip kendilerini revize edebiliyor. Bu vakit kaybını minimize etme adına bir bilenle danışmak çok iyi olur. Mevzuatta ufak bir noktayı gözden kaçırırsanız reddedilme ihtimaliniz var. Gerçekten sizi ihtiyacınız olan desteğe doğru biçimde doğru mevzuatla başvurmanız iyi olur.

‘BİLİŞİM İÇİN DOĞRU PROJELENDİRME DESTEK ALIR'

2019'da öncelikli alanlar imalat sanayi ve bilgi iletişim teknolojileri. 2019'da birkaç önemli destek var: Bunlardan biri KOSGEB desteği: İmalat ya da bilişim alanında faaliyet gösteren firmaların kendi süreçlerini dijitalleştirmeye istinaden bir milyon TL'lik bir destek var. Ama bu destek mayıs ayına kadar. Büyük verilerin analizi, yapay zeka, akıllı sensör gibi alanlarda kendi süreçlerinizi dijitalleştirmek için kağıt üstündeki projeyle bile alabiliyorsunuz. Bunlar refinansman yöntemiyle veriliyor. Bir diğer destek de şöyle: Kafanızda bir projeyle ilgili birden fazla firmayla bir araya gelip daha iyi bir şey çıkarmaya inanıyorsanız 10 milyon liraya kadar destek var. Bu sene yayınlanan, son derece cezbedici bir destek. Burada minimum 2 maksimum 5 firmanın bir araya gelmesi gerekiyor."

Yorum yaz