MULTİMEDYA

İçine 70 İngiltere sığıyor, Plüton’dan daha geniş: Rusya ne kadar büyük?

Sitede oku
1 / 10
Rusya dünyanın art arda 11 yılbaşı, doğumgünü veya Noel partisi verilebilecek bir ülke, zira 11 zaman dilimi boyunca uzanıyor. Rusya’nın batısında gün doğarken, aynı anda doğusunda da batıyor.
2 / 10
Kazakların Sibirya ve Uzak Doğu Bölgesi’ndeki Ural Dağları’nın diğer tarafındaki toprakları 16. yüzyılda fethetmesinden bu yana, Rusya dünyanın en büyük ülkesi. Bu bölgeler Rusya topraklarının yüzde 77’ini oluşturuyor.
3 / 10
Rusya coğrafi haritalarda gösterildiği kadar büyük değil. Dünyanın yüzeyini düz bir kağıt üzerinde göstermek için kullanılan Merkatör projeksiyonu, toprakların boyutunu saptırıyor, zira Ekvator’dan kutuplara doğru enlem genişliyor. Yani Rusya haritalarda gösterilenden yüzde 53 kadar daha küçük.
4 / 10
Rusya’nın Kaliningrad bölgesinde yaşayanlar, devlet başkanının yeni yıl mesajını yılbaşından önce (Kamçatka’ya hitap edene kadar) YouTube’da 9 saat boyunca dinleyebilir. Bunun sebebi de zaman dilimleri.
5 / 10
Rusya, en fazla ülkeye sınırı olan ülke.
6 / 10
Rusya’nın aralarında Norveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvana, Polonya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Abhazya, Güney Osetya, Çin, Moğolistan, Kuzey Kore (suda), Japonya (suda), ABD’nin (suda) bulunduğu 18 ülke ile sınırı var.
7 / 10
Trans Sibirya trenyolu ile Moskova’dan Vladivostok’a seyahat etmek 6 gün sürüyor. Trenyolunun mevcut uzunluğu 9.288 kilometre. Rusya’da trenyolları yokken Moskova ile St. Petersburg arasında yolculuk yaklaşık 6 gün sürüyordu. Bu yolculuk şimdi Sapsan trenleriyle sadece 3 saat sürüyor.
8 / 10
Rusya 17.125.191 kilometre kare yüzölçümü ile dünyanın en büyük ülkesi. Asya kıtasındaki kısmı ile Asya’nın, Avrupa’daki kısmı ile de Avrupa’nın en büyük ülkesi olma özelliğini de taşıyor.
9 / 10
Rusya’nın topraklarına 5 tane Hindistan, 26 Fransa, 47 Almanya, 70 İngiltere sığabiliyor. Rusya’nın yüzölçümü Plüton’dan (16.6 kilometre kare) büyük.
10 / 10
Rusya toprakları, dünyadaki kara parçasının yüzde 10.995’ini kapsıyor.
Yorum yaz