MULTİMEDYA

Dünyada örneği yok: 2 bin yıllık anıtın üstünde eşsiz bir eser

Sitede oku
1 / 10
Mardin’in Midyat İlçesi tarihi yapıları ile adından söz ettiriyor. Eski ismi ''Hah'' olan tarihi Anıtlı Köyü de bunlardan biri.
2 / 10
Köyde yer alan 2 bin yıllık anıtın üzerine kurulmuş olan Meryem Ana Kilisesi mimarisi ve süslemeleri ile eşsiz bir eser olarak göze çarpıyor.
3 / 10
Rivayete göre, Meryem Ana adıyla inşa edilen ilk kiliselerden biri. Kilisenin, bölgenin ilk portatif yapılarından biri olduğu belirtiliyor.
4 / 10
Bazı kaynaklarda, köydeki Meryem Ana Kilisesi'nin milattan sonra 1. yüzyılda yapıldığının yer alırken, mimari yapısı ile dünyada bir benzerinin olmadığı da verilen bilgiler arasında.
5 / 10
Kilisenin kendi has yapısının yanın da süslemeleri ve betimlemeleri ile de dikkat çekiyor.
6 / 10
Haçın üzerinde İsa'nın ruhunu betimleyen güvercin figürü göze çarpıyor. Bu betimlemenin sadece Meryem Ana Kilisesi'nde olduğu belirtiliyor.
7 / 10
Bölgede ve dünyadaki kiliselerde şu ana kadar benzerinin görülmediği belirtilirken, Mor Sobo Kilisesi olarak bilinen merkezi katedralin bir bilim merkezi olduğu da konuşuluyor.
8 / 10
O dönemlerde bu köye Ortadoğu'dan gelen öğrencilere eğitim verildiği belirtiliyor.
9 / 10
Her yıl 15 Ağustos’ta yüzlerce Süryani Hah köyüne gelir ve Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü dolayısıyla düzenlenen ayine katılır.
10 / 10
İnanç turizmi bakımından çok zengin potansiyele sahip köy, turizme kazandırılmayı bekliyor.
Yorum yaz