YAŞAM

Rus bilim insanları sıvı solunum teknolojisi üzerinde çalışıyor

Rusya’nın özellikle savunma teknolojisindeki araştırmalarıyla tanınan Geleceğe Yönelik Araştırma Projeleri Vakfı, Rus pilot ve kozmonotların yüksek g-kuvvetine daha iyi dayanabilmeleri için hava yerine zengin oksijen içerikli bir sıvı ile solunum yapabileceği bir teknoloji geliştiriyor.
Sitede oku

Rus bilim insanları, suyu uranyumdan arındıran bir madde geliştirdi
Geleceğe Yönelik Araştırma Projeleri Vakfı'nın basın servisinden Sputnik'e yapılan açıklamada "Vakıf, 2016'da, sıvı soluma teknolojisini geliştirilmesinin hedeflendiği bir proje üzerine çalışılan bir laboratuvar açtı. Bu teknoloji, yüksek derinliklerde görev yapan denizaltı personelini kurtarmaya yönelik. Sıvı soluma, denizaltılardan başka, yüksek ve düşük basınç alanlarında çalışan pilotlar ve koznomotlar tarafından da kullanılabilir" ifadeleri kullanıldı.

Vakfın Başkan Yardımcısı Vitaliy Davidov da Sputnik'e aralık ayında, sıvı soluma tekniklerinin insanlarda kullanımına yönelik denemelerinin öngörülebilir bir gelecekte başlayabileceğini bildirmişti.

Rus bilim insanları, suyu uranyumdan arındıran bir madde geliştirdi
Davidov, teknolojinin hayvanlarda denenmekte olduğunu da belirtmişti.

Teknolojinin esas amacı, insanların derin sulardan kurtarılmasını sağlamak ve hızlandırmak. Günümüzde bir insanın birkaç yüz metre (300 metrenin üzerinde) derinden sağlıklı bir şekilde çıkarılması için en azından birkaç gün geçmesi gerekiyor, çünkü yüzeye çok hızlı çıkartmak vurgunla sonuçlanabiliyor. Zira insanlar çevre basıncının arttığını hissettiklerinde, bu durum atmosferdeki baskın gaz olan nitrojenin kana karışmasına yol açıyor. Eğer bir kimse yüzeye hızla çıkartılırsa çevre basıncı çevre basıncı çok şiddetli düşüyor, nitrojen kabarcıklanıyor, bu da ölümcül olabilecek vurgunlara neden oluyor. Sıvı solunum teknolojisi ise vurgun riskini ortadan kaldırıyor.

Yorum yaz