İstanbul'da helikopter düştü: 4 asker hayatını kaybetti

İstanbul Çekmeköy'de Kirazlıdere Mahallesi'ndeki Parkverde Sitesi içindeki parka UH-1 tipi askeri helikopter düştü. Kaza yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. 4 asker hayatını haybetti.
Sitede oku

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, helikopterin zorunlu iniş yaparken düştüğünü belirtti.

​Vali Yerlikaya ayrıca Twitter'dan yaptığı açıklamada "Çekmeköy ilçemiz Kirazlıdere Mahallesi Sultangazi Caddesi Parkverde Sitesine düşen askeri helikopterdeki 4 yaralı askerimiz Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmiştir" ifadelerini kullandı. 

Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, düşen helikopterde 1 askerin şehit olduğunu açıkladı.

4 ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Daha sonra olay yerine gelen Vali Yerlikaya, 4 askerin şehit olduğunu ve helikopterin düşme nedeninin henüz bilinmediğini açıkladı. 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI​

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Çekmeköy'de askeri helikopterin düşmesine ilişkin soruşturma başlattı. Olayla ilgili bir başsavcı vekili ve iki savcı görevlendirildi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "İstanbul / 4'üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığına ait UH-1 tipi helikopterimiz, henüz bilinmeyen bir nedenle Çekmeköy'de kaza kırıma uğramıştır. Kazada 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur. Olayla ilgili inceleme başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

​Bölgeden gelen ilk görüntülerde amatör kameralara yansıdı.

​CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de Twitter hesabından olaya ilişkin görüntüleri 'Kaza mahallinden bana ilk ulaşan görüntüler' ifadeleriyle paylaştı.

34 DAKİKA HAVADA KALMIŞ

Saat 18:51'de düşen helikopterin saat 18:17'de "ilim02" çağrı adı ile kalkış yaptığı öğrenildi.

DÜŞME ANINA AİT GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

İstanbul'da askeri helikopter düştü: 4 asker hayatını kaybetti
UH-1 TİPİ HELİKOPTER GEÇEN SENE DE DÜŞMÜŞTÜ

Düşen helikopterin modelinin UH-1 olduğu belirtildi. 2020 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinden çıkarılması planlanan UH-1 tipi bir helikopter de en son 26 Kasım 2018 tarihinde İstanbul'da düşmüştü. 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığına ait olan UH-1 tipi askeri helikopterin o tarihte Sancaktepe ilçesi Sarıgazi Mahallesi'nde düşmesi sonucu 5 asker şehit olmuştu.

Sancaktepe'de düşen helikopterde yaralanan asker hayatını kaybetti
EN SON ÜRETİMİ 1976 YILINDA YAPILDI

Dünyada birçok ülke tarafından hala kullanılmaya devam eden ve Vietnam savaşının simgelerinden olan UH-1'ler arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimi görevlerinde kullanılmak üzere tasarlandı.

İlk uçuşunu 22 Ekim 1956'da yapan UH-1'ler 1959 yılında Amerikan Ordusu'nun hizmetine girdi. En son üretimi 1976 yılında yapılan UH-1'lerin o yıl üretim hattı kapandı.

Bell helikopterleri serisinin öncüsü olan UH-1'ler Vietnam Savaşı'nda kullanılmak üzere yeniden tasarlandı.

ABD, UH-1 tipi helikopterleri 2004 yılından itibaren kullanmama kararı aldı.

Türkiye' de daha önce de UH-1 tipi askeri helikopter kazaları yaşandı. O kazalar şöyle:

* 8 Kasım 2002 — Bandırma 6. Ana Jet Üssü'ne bağlı UH-1 tipi bir helikopter eğitim alanına inişe geçtiği sırada düştü.Kaza sonucunda 2'si ağır toplam 6 askeri personel yaralandı.

* 16 Mart 2006 — Erzincan'a gitmekte olan UH-1 tipi askeri helikopter Erzincan'a 55 km uzaklıkta, yüksek gerilim hattına çarparak düştü.Kazada 5 asker şehit olurken, bir asker de yaralı kurtuldu.

* 10 Nisan 2006 — Kocaeli'nin Uzunçiftlik beldesi yakınlarında UH-1 tipi askeri personel taşıma helikopteri düştü.Üç askeri personel şehit oldu

* 10 Ocak 2011 — Kara Havacılık Okul Komutanlığı'na ait eğitim uçuşu yapan UH-1 tipi askeri helikopterin Sincan İlçesi'ne bağlı Temelli ile Polatlı İlçesi'ne bağlı Dodurga Köyü Kapalıtepe Mevkisi arasındaki bölgede düşmesi sonucu 5 subay şehit oldu.

*26 Kasım 2018- İstanbul'da 26 Kasım 2018 tarihinde 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığına ait olan UH-1 tipi askeri helikopterin Sancaktepe ilçesi Sarıgazi Mahallesi'nde düşmesi sonucu 5 asker şehit olmuştu.

Yorum yaz