DÜNYA

Fransa, İspanya, Almanya ve İngiltere'den Venezüella açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Venezuela'da seçime gidilmediği takdirde muhalif lider Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacaklarını açıkladılar.
Sitede oku

Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Venezüella halkı geleceği hakkında özgürce karar verebilmelidir. Venezülla'da sekiz gün içerisinde seçime gidilmezse Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacağız" ifadelerini kullandı.

Maduro: Amerika halkına, bu darbeyi reddetmeleri için çağrıda bulunuyorum
​Sanchez de Twitter'da Macron'un tweetini paylaşarak seçim yapılmadığı takdirde muhalif lider Guiado'yu geçici başkan olarak tanıyacaklarını açıklamış oldu.

Alman hükümet sözcü yardımcısı Martina Fietz ise "Venezuella halkı gelecekleri hakkında özgür ve güvenilir şekilde karar verebilmelidir. 8 gün içinde seçim kararı alınmazsa, Juan Guaido'yu Venezuela'da bu siyasi süreci uygulamak için 'geçici başkan' olarak tanımaya hazırız" açıklamasını yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da Twitter'dan yaptığı açıklamada Maduro'nun seçim sırasında muhalefet liderlerini engellediğini belirterek "Guaido, Venezüella'yı ileriye taşıyacak kişidir. Eğer sekiz gün içerisinde adil bir seçim yapılmazsa İngiltere onu(Guaido) geçici başkan olarak tanıyacak"dedi. 

​Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi bugün Venezuela'daki krizle ilgili toplanacak. Toplantıyı talep eden ABD tarafının isteğinin ise konseye Guaido'nun başkanlığını kabul ettirmek olduğu öngörülüyor. Bununla birlikte, Rusya ve Çin de bu kararın tamamen karşısında olduğu biliniyor.

Yorum yaz