TÜRKİYE

İzvestiya gazetesi, 'İdlib için neden yeni bir zirveye ihtiyaç var' sorusuna yanıt aradı

Rusya'nın İzvestiya gazetesi, düzenlenecek yeni zirvenin formatının belirlendiğine vurgu yaparak, zirvenin düzenlenmesi durumunda bazı değişikliklerin yapılabileceği ve zirvede daha fazla katılımcının yer alabileceğini belirtti.
Sitede oku

Erdoğan, Putin, Merkel ve Macron İstanbul'da İdlib'i masaya yatıracak
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, İdlib'deki durumla ilgili yeni bir zirve yapılmasını önerdi. Bir ay önce düzenlenen İdlib zirvesine, Türkiye Cumhurbaşkanı dışında, Rus, Alman ve Fransız liderler katılmıştı. Şimdi, yine üst düzey katılımın olması gereken yeni bir zirve ihtiyacı duyuldu. Geçen birkaç hafta içinde İdlib'de ne gibi sorunlar birikmiş olabilir? Ve bu sorunlar neden üst düzey çözüme ihtiyaç duyuyor? İzvestiya gazetesi tüm bu sorulara yanıt aradı.

İSTANBUL'DA DÜZENLENEN SURİYE KONULU DÖRTLÜ ZİRVENİN FORMATI GENİŞLETİLEBİLİR

Yeni yeni zirvenin formatının belli olduğuna ve yeni zirvenin daha fazla katılımcı ile gerçekleşebileceğine vurgu yapan İzvestiya, İdlib'de silahlardan arındırılmış bölge çalışmalarının henüz tamamlanmadığı yönünde açıklamalar yapıldığını, ancak, Soçi'de varılan anlaşmanın pratikte uygulanmadığıyla ilgili değerlendirme yapmak için erken olduğunu, çünkü hiç bir tarafın planların uygulanmasından vazgeçmediğini belirtti.

Silahlardan arındırılmış bölgelerin oluşturulması süreci, militanların pozisyonlarını terketmedeki isteksizliklerinin yanı sıra, ateşkes rejiminin sürekli ihlal edilmesine rağmen yürütülüyor. Teröristler periyodik olarak İHA'larla Himeymim hava üssüne saldırı düzenliyor. Bunun dışında karadan yapılan saldırılar da var. Teröristler 24 Kasım günü, Halep'teki bazı yerleşim birimlerine klorin gazı yüklü havan mermileriyle saldırı düzenledi.

Rus uzman: Rusya ve Türkiye, İdlib’de ne yapılması gerektiğini biliyor
Her ne kadar Rusya, Türkiye'den İdlib'de silahlardan arındırılmış bölgeler oluşturulmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyor olsa da, yapılan saldırıları yanıtsız bırakmıyor. Militanların klorin gazı yüklü havan mermileriyle Halep'e saldırmasından sonra, onları havadan bombalamıştı.

NUSRA CEPHESİ TÜRKİYE'YE BAZI ŞARTLAR KOŞTU

İzvestiya, Rusya ile Türkiye arasında Soçi'de varılan anlaşma maddelerinden birinin altını çiziyor. Bu maddeye göre, İdlib sadece silahlardan arındırılmayacak, aynı zamanda iki önemli ulaşım arteri de yeniden açılacak. Bu yılın sonuna kadar Halep-Lazkiye, Halep-Hama otoyollarının açılması gerekiyor. Bunun sağlanması da özellikle Ankara tarafından üstlenilmişti.

İzvestiya, Arap basınından aldığı bilgilere dayanarak, Nusra Cephesi militanlarının bu otoyolları boşaltma karşılığında Türkiye' ye bir dizi şart koştuklarını yazdı:

Rusya: Nusra, İdlib’de yeni kimyasal provokasyon planlıyor
"Örgüt yönetimine kendilerini fesetmeye yönelik ikna çabaları ve baskı yapılmasına son verilmesi, geçici hükümette Nusra'ya temsilcilik sağlaması, iki otoyolun trafik kontrolünün Rus temsilcilerin katılımı olmaksızın sadece Türk ordusu tarafından yapılması".

İzvestiya, bu tür eylemlerin anlaşmanın uygulama sürecini yavaşlattığını belirtiyor.

RUSYA İLE TÜRKİYE'NİN POZİSYONLARI FARKLI

İzvestiya'ya göre, Moskova ile Ankara, silahlardan arındırılmış bölgeler oluşturma, Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğünü koruma, hükümet karşıtı güçlerin elinde bulunan tüm bölgelerin Şam'ın kontrolüne verilmesi konularında anlaştı. Ancak, iki tarafın pozisyonları arasında bir fark var. Rusya, daha önce varılan anlaşmaların uygulanmasının tamamlanması ve sonra mümkün olan en kısa sürede Suriye'nin tüm bölgelerinde Şam'ın kontrolünün yeniden sağlanması gerektiğine inanıyor. Ancak Türk tarafı farklı bir görüşe sahip: Muhaliflerin elinde bulunan bölgelerin, ülkede siyasi çözüme varıldıktan sonra teslim edilmesi.

İzvestiya'ya göre, olası yeni zirvede varolan çelişkiler ortadan kaldırılamasa bile, mevcut anlaşmanın uygulanmasının yeni yollarını tartışmak ve üzerinde anlaşmak mümkün olabilecek.

Yorum yaz