GÖRÜŞ

Rusya’dan Çanakkale’ye önemli işbirliği ziyareti

Rusya Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar ve Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın Türkiye Temsilciliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye-Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni (TURUSİA) ziyaret etti. Toplantıda 'Beyaz Rusların Zorunlu Gelibolu Gurbetinin 100. Yılı’ etkinlikleri masaya yatırıldı.
Sitede oku

Rus-Türk Toplumsal Forumu seneye St. Petersburg’da yapılabilir
Rusya Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar ve Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (Rossotrudniçestvo) Türkiye Temsilciliği, 14 Ekim'de faaliyete başlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye-Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (TURUSİA) ziyarette bulundu. 29 Kasım'da gerçekleşen ziyaret kapsamında Rossotrudniçestvo Türkiye Temsilciliği Başkanı Prof. Dr. Enver Şeyhov ve Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Natig Guluyev ile araştırma merkezinin yönetim kurulu üyeleri bir araya geldi.

'RAPOR TÜRK-RUS TOPLUMSAL FORUMU BAŞKANLIĞI'NA SUNULACAK'

1920-1921 yıllarında Türkiye'ye ulaşan "Beyaz Ruslar"ın Gelibolu'da yaşadığı zorunlu gurbetine de değinilen toplantıda, Beyaz Rusların Gelibolu'ya gelişinin 100'üncü yılı için hem Türkiye hem de Rusya'da düzenlenecek etkinlikler de ele alındı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye-Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirilen bu toplantının sonuçları raporlaştırılarak, Türk-Rus Toplumsal Forumu Türkiye Eşbaşkanlığı'na sunulacak.

‘BEYAZ RUSLARIN GELİBOLU'YA GELİŞİNİN 100'ÜNCÜ YILI YAKLAŞIYOR'

Rossotrudniçestvo’da Rus-Türk Toplumsal Forumu hazırlığına yönelik çalışma grubunun ilk toplantısı gerçekleşti
Rossotrudniçestvo yetkililerinin ziyaretiyle gerçekleşen toplantıyla ilgili Sputnik'e bilgi veren TURUSİA Müdürü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Çalışkan "Bildiğiniz üzere, Beyaz Rusların Gelibolu'ya gelişinin 100'üncü yıldönüm tarihi yaklaşıyor. Gelibolu hem Türkiye' nin hem Rusya'nın ortak ilişkilerinde, ortak tarihsel, kültürel geçmişinde büyük önem taşıyan bir yer. Biz de Gelibolu'nun bu tarihsel ortak miras değerine odaklanarak, iki ülke arasında kültürel diyaloga katkıda bulunmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

‘SERGİ, KİTAP VE ULUSLARARASI KONFERANS HAZIRLIĞI YAPILIYOR'

Türkiye-Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu
2021 yılındaki 100'üncü yıldönümü etkinliklerinin kapsamlı olacağına işaret eden Çalışkan "Bu, iki ülke ilişkilerinde tarihsel bir fırsat olarak bulunuyor. Bu sürecin iyi değerlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bir kitap hazırlığı içerisindeyiz. 1920-21 yıllarında Gelibolu'ya gelen ve ordada zorunlu gurbet yaşayan Beyaz Ruslarla ilgili olacak. Onun dışında bir uluslararası konferans planlıyoruz. Bu konferans Gelibolu veya Çanakkale'de gerçekleşecek. Rusya ve Türkiye'den Gelibolu'ya gelen Beyaz Ruslarla ilgili araştırma yapan araştırmacıları konuşma yapacak. Planlarımız arasında sergi de var. Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Ender Arat'ın sergisini Gelibolu'ya getirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Meselenin iyi anlaşılması gerektiğine değinen Çalışkan "Konunun iyi anlaşılması önemli. Çünkü o dönem, bu coğrafya bütün dünyaya örnek olabilecek bir dayanışmaya tanıklık etti. Bu deneyim, bugün bile Türkiye ve Rusya'yı birbirine daha fazla yakınlaştırabilecek nitelikte. O günlerin hatırlanması, iki ülke arasındaki kültürel diyalog için sağlam bir zemin oluşturmaktadır" diye ekledi.

 

Yorum yaz