MULTİMEDYA

Kuşatma altındaki Leningrad için ‘yaşam yolu’: Ladoga Gölü

Sitede oku

Kuşatmanın başladığı sonbahar 1941’de Almanların dikkatinden kaçan bu yol, Leningrad halkı için bir çıkış yolu olmuş, bu yol kullanılarak ilk etapta yaşlılar ve çocuklar şehirden tahliye edilmiştir. 22 Kasım 1941’de donmuş Ladoga Gölü’nün üzerinden ikmal malzemelerini taşıyan ilk araç konvoyu yola çıkmıştır. 1941-1943 yıllarında şehre gıda ve silah takviyesi imkanını sağlayan Ladoga yolu ve kuşatılan Leningrad’ın arşiv görüntüleri,  Sputnik’in galerisinde.

1 / 11
Eylül 1941’de başlayan kuşatmada, Leningrad halkının dışarıdan destek sağladığı tek güzergah, kışın donan ve bu sayede elverişli bir yol haline gelen Ladoga Gölü’ydü.
2 / 11
Leningradlılar arasında “yaşam yolu” olarak adlandırılan Ladoga Gölü, 1942 yılının bahar aylarına kadar etkin bir şekilde kullanılmış, şehre gıda ve silah takviyesi yapılmıştır.
3 / 11
Kuşatmanın başladığı ilk dönemlerde Almanların dikkatinden kaçan bu yol, Leningrad halkı için bir çıkış yolu olmuş, bu yol kullanılarak ilk etapta yaşlılar ve çocuklar şehirden tahliye edilmiştir.
4 / 11
Fakat daha sonra Almanlar bu yolun Sovyetler tarafından kullanıldığı fark edince burayı uzun ve yoğun bir şekilde bombalamış ve kontrolü ele geçirmişlerdir. 1942 baharında Ladoga Gölü’nün bombalanmasıyla beraber burası ölüm yolu haline gelmiş, şehre gelen yardımlar tamamen kesilmiştir.
5 / 11
Nazi kuvvetleri tarafından ağır topçu silahlarıyla aralıksız bombalanan ve 872 gün kuşatma altında tutulan Leningrad kentinden bir kare.
6 / 11
Kuşatma sırasında bombardımandan sonra sığınaktan çıkan Leningrad sakinleri. 9 Aralık 1942
7 / 11
Leningrad kuşatması sırasında 1 milyon 376 bin kişi ‘Yaşam yolu’ üzerinden tahliye edilmiştir.
8 / 11
İkmal malzemeleri ve silah takviyesi kış aylarında donmuş gölün üzerinde kara taşıtlarıyla sağlanıyordu. 31 Ocak 1942
9 / 11
1942 baharında Ladoga yolunun kapanmasından sonra açlık çok daha büyük bir sorun haline gelmiş, Leningrad halkı çok daha zor günler geçirmek zorunda kalmıştır.
10 / 11
Ocak 1943’te kalan son kuvvetiyle Almanlara karşı saldırıya geçen Kızıl Ordu birlikleri başarıya ulaşmış ve Ladoga Gölü’nün kontrolünü tekrar ele geçirmiştir.
11 / 11
Düşmanın sürekli bombardımanları altında Ladoga yolu üzerinden hareket eden araçlar, Leningrad'a gıda ürünleri ve mühimmat getiriyordu.
Fotoğrafta: Donmuş Ladoga Gölü'nde trafik düzenleyicisi, 1 Şubat 1943
Yorum yaz