MULTİMEDYA

Grönland’daki buzullar, gün geçtikçe eriyor

Sitede oku

Güney Kutbu, Antarktika'dan sonra dünyanın en büyük buzul ve buzlasına sahip. Grönland'daki buz tabakası her geçen gün biraz daha inceliyor. Buzulların erimesi aslında tüm insanlık için çok önemli sonuçlar getirecek. Bilim insanları da, tam olarak bu sebepten uzunca zamandır Grönland'da çeşitli araştırmalar yaparak bölgedeki erimeleri inceliyor. Tümden erimesi durumunda dünya denizleri ve okyanuslarının 7 metre yükseleceği Grönlad’dan çarpıcı görüntüler, Sputnik’in galerisinde.

1 / 9
Araştırmacılar, buzul tabakasının erimesinin 2100’de dünyadaki deniz suları seviyesinin 5 ila 10 santimetre yükselmesine yol açacağını, bu yükselme miktarının aşırı ısınma durumunda 20 santimetreye kadar çıkacağını belirtti.
Öncesinde uydu fotoğrafları ile çalışan ve geniş alanda iyi görseller olsa da dar alanlar için gerekli görüntüyü sağlayamadıklarını söyleyen bilim insanları, kullandıkları dronelar sayesinde elde ettikleri görüntülerin, araştırmaya hız kazandırdığını söylüyorlar.
2 / 9
Grönland’ın İlulissat bölgesindeki Jakobshavn Isbrea buzulunun son sekiz yılda 15 kilometre azaldığı kaydedildi.
3 / 9
Bilim adamları, birkaç yıl öncesine kadar Grönland'ın eriyerek parçalara ayrılmasının 1000 yıl süreceğini tahmin ediyordu. Ancak son gelişmeler ve buzulların erimesiyle yeni bir adaların oluşması, Grönland'ın daha hızlı şekilde parçalanarak dünya genelinde deniz seviyesini yükselteceğini gösterdi.
4 / 9
Kuzey yarıkürenin en büyük tatlı su kaynağı olan Grönland’daki buzul tabakasının erimesinin son yıllarda alarm verici hızda arttığı belirtiliyor.
5 / 9
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile California Üniversitesi araştırmacıları, Grönland fiyortlarının zemin kesitlerinin ayrıntılı kabartma haritalarını yayımladı.
6 / 9
Buz örtüsü haritaları, NASA'nın Greenland Okyanus Erimesi (OMG) Projesi'nden elde edilen veriler ve IceBridge Projesi kapsamında hava yoluyla yapılan gözlemlerden derlenen bilgilerle oluşturuldu.
7 / 9
Yeni haritalarda, Grönland kıyılarında deniz seviyesinin 200 metreden fazla altına inen buz örtüsünün daha önceki haritalarda tespit edilenden 2 ila 4 kat fazla olduğu görüldü.
Fotoğrafta: Grönland'daki Helheim buzulunun davranışını gözlemlemek amacıyla bölgeye helikopterlerle gelen araştırma ekibinin bir üyesi.
8 / 9
Antarktika'dan sonra dünyanın ikinci büyük buz kütlesi olan Grönland'da bulunan 2.5 milyon kilometreküp buzun erimesi halinde deniz seviyesinin 7.2 metre yükseleceği tahmin ediliyor.
Fotoğrafta: NASA Earth Science Flight Projesi yönetisici Eric Ianson, Grönland buzullarının buz tabakası kalınlığının incelenmesi için gerçekleştirilen keşif uçuşu sırasında.
9 / 9
Grönland kıyılarında 200 metre derinliğe kadar olan deniz suyunun Kuzey Buz Denizi'nden geldiği ve soğuk su kaynağı olduğunu kaydeden araştırmacılar, ancak 200 metrenin altındaki suların güney akıntılarıyla geldiği ve yüzeydeki sulardan 3-4 derece daha sıcak olduğuna dikkati çekti.
Fotoğrafta: Araştırmacılar, Helheim buzulunun buz tabakasının incelenmesi için bölgeye radar yerleştiriyor.
Yorum yaz