DÜNYA

Suriye'nin çok büyük bölümünde yerel seçimler düzenlendi, yoğun katılım yüzünden sandıklar 17 saat açık kaldı

Suriye'de IŞİD'den yeni kurtarılan bölgeler dahil olmak üzere düzenlenen yerel seçimlere uzun kuyruklar damga vurdu. Oy verme süresi 17 saate çıkarıldı. Başbakan İmad Hamis, ''Seçimler, tüm dünyaya, Suriye'nin zafere eriştiği ve halkının hayatını doğal şekilde yaşadığına dair mesajdır'' dedi.
Sitede oku

Suriye savaştan beri ilk kez yerel seçimlere gidiyor
Suriye'de 2011'de savaşın başlamasından beri ilk yerel seçimler pazar günü düzenlendi. Sadece hükümetin kontrolündeki bölgelerde sandıklar kuruldu.

SÜVEYDA'DAN DEYR EZ ZOR'A

22 Ağustos'ta Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Suriye hükümet güçlerinin ülkenin yüzde 96.5'inde denetimi sağladığı duyurulmuştu. Yerel yönetimlerin tam teşkil edilmediği bazı bölgeler seçime dahil edilmese de son kurtarılan Süveyda'dan ücra bölgelerinde IŞİD varlığının devam ettiği Deyr ez Zor'a dek neredeyse ülke çapında oy kullanma işlemi sorunsuz şekilde tamamlandı.

KÜRT BÖLGESİNDE SADECE HASEKE'DE

Kamışlı'da Suriye ordusuyla asayiş arasında çatışma çıktı
YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM) tarafından yönetilen Suriye'nin kuzeydoğusu, yerel seçimlere dahil olmayı kabul etmedi. Ama DSM tarafından tek taraflı ilan edilen 'Özerk Yönetim' kapsamındaki Haseke'de Suriye hükümet güçlerinin kısmi kontrolünden ötürü sandıklar kuruldu.

İDLİB HARİÇ

Rusya-Suriye güçlerinin cihatçılardan kurtarmak için hazırlık yaptığı, ama Ankara'nın statükonun korunmasını istediği İdlib de Kaide kolu Nusra'nın kontrolündeki tek vilayet olarak yerel seçimlerin dışında kaldı.

MÜMKÜN OLSA DAHA DA UZAYACAKTI

İdlib neden önemli?
6550'den fazla sandığın kurulduğu seçime yoğun katılım dikkat çekiciydi. 07.00-19.00 arası olarak açıklanan 12 saatlik oy verme süresi, gün içinde 5 saat daha eklenmek suretiyle geceyarısına dek uzatıldı. Bu, Suriye yasalarının elverdiği en uzun süreydi.

40 BİNDEN FAZLA ADAY

Seçmenler kimlik ya da pasaportlarını göstererek oy kullandı.

Yerel yönetim meclislerindeki 18.478 sandalye için 40 binden fazla aday yarıştı.

YPG: Suriye ordusunun İdlib operasyonuna katılmayacağız
'DEĞİŞİM UMUDU'

1960'lardan beri iktidardaki Baas partinin başkent Şam'daki adaylarından Hasan Tarakçı, Amerikan haber ajansı AP'ye ''Halkın umut ve beklentilerine karşılık verip şehirdeki yaşam koşullarını ve hizmetleri iyileştirmeyi hedefliyoruz'' dedi. 

Şam'ın Bab Şarki bölgesinde oy kullanan 42 yaşındaki kamu çalışanı Muhammed Kabbadi, Fransız haber ajansı AFP'ye "Kime oy vereceğimi çok iyi biliyorum, genç, aktif biri; onun kazanması bu bölgeye iyi şeyler getirecek" diye konuştu.

'NE DEĞİŞECEK Kİ?'

Şam'ın Mezze bölgesinde oy kullanmayan 38 yaşındaki Humam ise ''Niye oy vereyim? Dürüst olalım, ne değişecek ki?'' görüşündeydi.

Trump yönetiminden Suriye pozisyonu belgesi: Şam, İran rejimiyle ilişkileri kesmeli
YENİDEN İNŞA BEKLENTİSİ

Baharda Şam'ın Doğu Guta kırsalıyla birlikte kurtarılan Cisrin'de 64 yaşındaki Ebu Heysem, bunun çatışmaların başlamasından beri Cisrin'de düzenlenen ilk seçimler olduğuna dikkat çekip ''Seçimlerle birlikte her şeyin iyiye doğru gitmesini, yolların düzeltilmesini, düzenli elektrik verilmesini umuyoruz'' dedi.

Ekimde IŞİD'den kurtarılan Deyr ez Zor'da 38 yaşındaki Muhammed Tah ''Oy kullandığım için mutluyum. Yerel meclisin, yıllarca süren savaştan sonra şehri yeniden inşa edip yaralarını saracağı konusunda iyimserim'' diye konuştu.

BAŞBAKANDAN DERAYA TURU

Rusya, Türkiye ve İran, Suriye sığınmacılar için uluslararası konferans planlıyor
Şam'da oyunu kullanmasının ardından iki yıl önce cihatçılardan kurtarılan güney kırsalındaki Dareya kasabasını da ziyaret eden Başbakan İmad Hamis, ''Seçimler, tüm dünyaya, Suriye’nin zafere eriştiğine ve halkının hayatını doğal şekilde yaşadığına dair bir mesajdır'' dedi.

'TERÖRDEN KURTARILEN HER BÖLGEYE HİZMET GÖTÜRÜYORUZ'

Teröre karşı kazanılan zaferlerle eşzamanlı şekilde muhtelif şehirlerde seçimler yapılmasının Suriye silahlı kuvvetlerinin fedakarlıklarının bir semeresi olduğunu belirten Hamis, 'Dareya'ya normal hayatın geri dönmesinin ve vatandaşların oylarını kullanmasının, Suriye devletinin terörden kurtarılan bütün bölgelerde hizmet, yeniden inşa ve sivillerin geri dönüşü adına yaptıklarının göstergesi ve tüm dünyaya mesaj niteliğinde olduğunu' ifade etti.

DSM-ŞAM ANLAŞMAZLIĞI

Sabah yazarı Barlas: Esad takıntısıyla bölücülüğe destek vermemizin sonuçlarını hesap edemedik
Öte yandan DSM ile Suriye hükümeti arasında devam eden müzakerelere rağmen iki taraf arasındaki temel anlaşmazlık yerel seçimler vesileriyle su yüzüne çıktı. 'Özerk yönetim' sözcülerinden İbrahin İbrahim ''Rejim kendi yönetimi altında, Baas yönetimi altında kalmamızı istiyor'' tepkisini gösterirken, Suriye meclisindeki Halep kentinin milletvekillerinden Hüseyin Dabbul ''DSM, yabancı güçlerle, bilhassa da ABD ile bağlantılı, bu yüzden belli hedef ve amaçları var'' görüşünü dile getirdi.

SIRA SİYASİ ÇÖZÜM VE YENİDEN İNŞADA

Yerel yönetim meclislerine 4 yıllığına seçilmelerinin ardından özellikle ülkenin yeniden inşası ve şehir planlamalarında önemli görevler düşüyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) bir raporu, savaşın yarattığı ekonomik zararı 300 milyar dolardan fazla hesaplıyor.

Yorum yaz