DÜNYA

İran Meclis Başkanı Laricani: Tahran’da İdlib’le ilgili nihai karara varılmasını umuyorum

İran Meclis Başkanı Laricani: Tahran’da İdlib’le ilgili nihai karara varılmasını umuyorum
Sitede oku

Suriye'den İdlib açıklaması: Askeri operasyon, barış anlaşmasından daha olası
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İran'ın başkenti Tahran'da Rusya, İran ve Türkiye liderlerinin katılımıyla yarın gerçekleşecek zirvede İdlib'deki durumla ilgili nihai bir kararın alınmasını umduğunu söyledi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin'le ikili bir görüşme gerçekleştiren Laricani, İran'ın başkenti Tahran'da Rusya, İran ve Türkiye liderlerinin katılımıyla yarın düzenlenecek olan zirvede İdlib'le ilgili kesin çözüm beklentilerini dile getirdi.

Laricani, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağı yarınki Tahran zirvesinde kendisinin mevkidaşlarıyla birlikte İdlib'de olup bitenlerle ilgili somut nihai bir anlaşmaya varabileceğini ümit ediyorum" dedi ve şöyle devam etti:

"Bugün uluslararası toplum İran ve Rusya'nın terörle mücadelede büyük başarılar elde ettiğini kabullenmiş durumda. Şu anda biz sizinle görüşürken terörizm, Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında son nefesini veriyor."

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Şam'da
Rusya ve İran'ın yaptığı işbirliğinin ‘son yıllarda bölgedeki gelişmeleri önemli derece etkilediğini' söyleyen Laricani, ‘bu ve diğer nedenlerle ABD gibi ülkelerin hem İran'a, hem de Rusya'ya baskı yapmaya başladıklarına' dikkat çekti.

Rusya'ya ‘nükleer anlaşmayla ilgili uzlaşma sağlama konusundaki çabaları' için teşekkür eden İran Meclis Başkanı Laricani, "Amerikalıların bu anlaşmayı yok etmek için azami çaba harcadıklarını çok iyi anlıyorsunuz ve ben, ortak çaba olmazsa anlaşmanın da olmayacağını, anlaşmanın hayatta kalamayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Laricani, bununla birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer bazı Rus yetkililerle yapılan görüşmeler doğrultusunda ‘bu konuda şu anda bir duraklama olabileceğini kabul ettiklerini' de sözlerine ekledi.

Petrol alanının, ayrıca bazı ilerlemelerin kaydedildiği, ancak önemli bir sonuca henüz ulaşılmadığı yatırımlar alanındaki konuların ciddi müzakereler gerektirdiğini hatırlatan Laricani, Rusya ve İran'ın tarım ve sanayi alanında yaptıkları işbirliğinden de övgüyle bahsetti.

Yorum yaz