DÜNYA

27 saat boyunca İdlib'de rehin tutulan TRT World ekibi Türkiye'ye döndü

Haber için Suriye'nin İdlib kentine gitmek üzere yola çıkan TRT World ekibi silahlı bir grup tarafından alıkonuldu. Türkiye'nin girişimleri sonucu 27 saat rehin tutulan ekip serbest bırakıldı.
Sitede oku

Rusya: Suriye'nin Kafr Zayta köyünde kimyasal saldırı provokasyonu planlanıyor
TRT'nin aktardığına göre, TRT World ekibinden muhabir Sara Firth, prodüktör Hasan Arber ve kameraman Faruk Yüce'yi taşıyan araç kontrol noktasında durduruldu. Atme Kampı civarında, Heyeti Tahrir-i Şam (HTŞ) grubunun basın bürosuna gitmek istediklerini söyleyen ekibin aracına el konuldu. Ekip, İdlib yakınlarında bir yere götürüldü.

TRT World ekibinden haber alamayan TRT yönetimi, harekete geçti ve güvenlik birimleri devreye girdi. Aracın kiralandığı firmadan takip sistemi verileri alındı ve yer tespiti yapıldı. Bölgede faaliyet gösteren gruplarla temas kuran Türk yetkililer, ekibin bırakılmasını istedi.

Ekibi 27 saat rehin tutan grup, cuma öğleden sonra serbest bıraktı. TRT World ekibi, araç ve malzemelerini aldıktan sonra Türkiye'ye geri döndü.

'BAYRAKSIZ BİR KONTROL NOKTASINDA ALIKONULDUK'

İdlib üst seviyede görüşüldü
TRT World muhabiri Sara Firth, "Biz İdlib'e sivillerin hikayesini haberlerde anlatmak için gidiyorduk, kime ait olduğu belli olmayan, bayraksız bir kontrol noktasında durdurulduk, götürüldüğümüz hapishanede gözlerimizi kapattıklarında kaçırıldığımızı anladık. Bizleri ayrı ayrı hücrelere yerleştirdiler, ekibim içinde tedirgindim" dedi.

TRT World Kameramanı Faruk Yüce de hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındıklarını belirterek, "Israrla biz TRT ekibi olduğumuzu, burada kaçak, gizli, yanlış bir şey yapmadığımızı, onların basın ofislerine gidip akredite olduğumuzu anlattık. İdlib bölgesi, Suriye bölgesinde kontrol sağlayan gruplardan akredite olmasanız, onlarla görüşmeseniz işiniz çok daha zor" diye konuştu.

'GÖZLERİMİZ KAPALI ŞEKİLDE AYRI YERLERDE TUTULDUK'

TRT World Prodüktörü Hasan Arber, şiddete maruz kalmadıklarını fakat yoğun bir şekilde psikolojik baskıya maruz kaldıklarını, gözleri kapalı şekilde ayrı yerlerde tutulduklarını anlattı. "Türkiye'nin güvenlik kurumlarının baskılarıyla, TRT'nin bütün çabaları sonucu 27 saat sonra serbest bırakıldık" dedi.

Yorum yaz