DÜNYA

Roma'daki oyuncak bebek hastanesinde geçmişe yolculuk

Sitede oku
1 / 5
İtalya'nın başkenti Roma'nın Via di Ripetta caddesine 15 metrekerelik küçük bir dükkan olan 'Oyuncak Bebek Hastanesi' Squatriti ailesine ait. Squariti ailesi dükkanlarını 2. Dünya Savaşı sonrasında zengin ailelerin savaş sırasında zarar gören değerli eşyalarını onarma fikriyle 1953'te açmış. Ancak zamanla bazılarının tarihi 19. yüzyıla kadar uzanan antika oyuncak bebeklerin tamirinde uzmanlaşmışlar.
2 / 5
Dükkan ilk açıldığı zamadan beri bir aile işletmesi olarak kalmış. Şu anda annesi ile birlikte dükkanı işleten 56 yaşındaki Federico Squatriti "Ekonomik canlanmayla birlikte bizim de işlerimiz çoğaldı. Önce koleksiyonerler geldi, küçük koleksiyonerler. Ardından insanlar eski objelerini tamir ettirmek istedi. Dükkan bu şekilde büyüdü" dedi. Federico'nun büyükannesi, anne ve babası ve kuzenleri dönem dönem dükkanda çalışmış ve prenseslerin,entelektüellerin ve aktörlerin değer verdikleri eşyaları onarmış. Dükkan çok sayıda müşterinin unuttuğu kuklalar, oyuncak askerler ve seramik figürlerle dolmuş taşıyor.
3 / 5
"Oyuncak bebeklerin gözleri hep içeriye kaçmış oluyor çünkü çocuklar her zaman gözlere parmaklarıyla bastırıyor" diyen Federico uzmanlıklarına rağmen bazı bebeklerin tamir edilemediğini çünkü yedek parçaları bulmanın zor olduğunu söyledi.
4 / 5
Dükkanın vitrininde, raflarda ve özellikle de dükkanın kilerinde çok sayıda yarısı sağlam eski eser var. Çalışanlar oyuncak bebek parçaları ile dolu olan kilere ürkütücülüğünden dolayı kendi aralarında 'araf' adını takmış.
5 / 5
Squatrti ailesi İtalya'da kendileri gibi restorasyon yapan çok az yerin kaldığını , İtalya'nın her yerinden ve Afrika, İngiltere gibi uzak bölgelerden bile müşterileri olduğunu belirtiyor. Ancak buna rağmen Federico " İşler değişiyor, gelişiyor, değişim geçiriyor ve sonlanıyor. Bu çağların sonlanması normal. Biz kendimizinkini elimizden geldiğince uzatmayı denedik ancak yakında bu da sonlanacak" diye konuştu.
Yorum yaz