DÜNYA

Lübnanlı uzman: Suriye'nin güneyindeki militanlar ile İsrail arasında büyük yakınlaşma var

Lübnanlı siyaset uzmanı Nidal Said el-Sabaa, Golan Tepeleri önünde tampon bölge oluşturma planları suya düşen İsrail'in şaşkınlık içinde olduğunu belirtti.
Sitede oku

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: İsrail, Müslüman ve Hristiyanlara karşı tehcir politikası uyguluyor
Sputnik'e konuşan el-Sebaa, "Son yıllarda İsrail, Suriye'nin silahlı muhalefeti olarak gösterilen militanlara destek veriyor. Özellikle de İsrail'in işgalindeki Golan Tepeleri'yle sınır boyunca faaliyet gösteren yasadışı oluşumlara büyük önem veriliyor. İsrail, Güney Lübnan ordusuyla temasın olmaması için tampon bölge oluşturmak istiyordu" dedi.

Suriye muhalefetini kendi tarafına çekmek için İsrail'in onları çeşitli konferansa davet ettiğini, görüşmelerin ABD'nin Ürdün Büyükelçiliği'nde de gerçekleştirildiğini dile getiren Lübnanlı uzman, bunun sonucunda Suriye içindeki bazı politikacıları İsrail'in çıkarları için çalıştığını belirterek, "Elbette Dera sakinleri İsrail'in politikasının kurbanı olmak istemedi ve meşru Suriye hükümetinin iktidarını geri getirmek için her türlü yolu denedi" dedi.

İsrail'in kendi planından vazgeçmeyeceğini, çünkü Suriye ordusunun başarısının Golan Tepeleri'nin meşru sahibine iade edilmesi konusunu gündeme getireceğini kaydeden el-Sabaa, "Büyük ihtimalle İsrail, elden geldiğince Suriye ordusunun güneye ilerleyişini engellemeye çalışacak" yorumunda bulundu.

ERDOĞAN, TÜRKİYE SINIRINDA KÜRT OLUŞUMUNA İZİN VERMEZ

Suriye'nin kuzeyindeki durumu da değerlendiren Lübnanlı uzman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye-Türkiye sınırındaki istikrarın garantörü olduğunu kaydederek, "Erdoğan, Suriye'deki durumu daha da zorlaştıracak Kürt oluşumun ortaya çıkmasına izin vermez" dedi.

 

Yorum yaz