MULTİMEDYA

Dünyaya düşen göktaşları ve açtıkları kraterler

Sitede oku

Meteor ya da diğer bir adıyla göktaşları, köken olarak dünya dışı var olan ve çok az bir kısmı atmosferden geçip dünyaya ulaşan kaya parçalarıdır.

Bilim insanları, her gün binlerce ton dünya dışı maddenin düştüğünü tahmin ediyor.

Çoğu zaman bu göktaşları bize toz halinde ulaşıyor. Ancak az sayıda da olsa bu meteorlardan bazıları, yolculuklarını tamamlayarak yeryüzüne inmeyi başarır.

Bu meteorlar, hava koşullarından dolayı parçalanmadığı takdirde binlerce yıl yüzeyde kalabilir. 

1 / 9
ABD'nin Arizona eyaletinde dev Barringer Krateri'nin oluşmasına neden olan bir meteor patlamasının şiddeti tam 20 milyon TNT'ye eşitti.
2 / 9
Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Rub el-Hali Çölü'ne düşen meteor parçasının görüntüsü.
3 / 9
17. yüzyılda Meksika'nın Chihuahua bölgesinde bulunan ve günümüzde Mexico City'deki Ex Teresa Müzesinde sergilenen La Concepcion isimli meteor.
4 / 9
2001 yılında İngiltere'nin York kenti yakınlarına düşen meteorun açtığı 1,5 metre derinlikteki krater.
5 / 9
Rusya'nın Çelyabinsk bölgesinde bir göktaşının düşme anı.
6 / 9
2013 yılında Rusya'nın Çelyabinsk bölgesine düşen meteor parçası.
7 / 9
49.000 yıl önce yaklaşık 300.000 ton ağırlığında, 45 metre genişliğinde büyük bir nikel-demir göktaşının düşmesi sonucu ABD'nin Arizona eyaletinde oluşturulan Barringer Krateri'nin görüntüsü. 'Dünya üzerindeki bozulmadan korunmuş en iyi kraterin' çapı 1,2 km, derinliği tam 175 metre. 1902 yılında adını aldığı maden mühendisi Daniel Barringer tarafından bulundu.
8 / 9
Willamette, bu zamana kadar Amerika’da keşfedilen en büyük meteor. Yüzey alanı 7,8 metrekare olan meteorun ağırlığı ise 15,5 ton. Meteor, 1906 yılında New York’ta bulunan Amerikan Doğal Tarih Müzesi bünyesine alındı.
9 / 9
30 Haziran 1908 tarihinde Sibirya'nın Tunguska bölgesine dev bir meteorun düşmesi sonucu oluşan şok dalgası, 2000 km karelik bir alanda, milyonlarca ağacı yaktı.
Yorum yaz