DÜNYA

Trump'tan, Kırım'ı Rusya'nın parçası olarak tanıma sorusuna yanıt: Bunu göreceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le temmuzda yapacağı görüşmeye ilişkin soruları yanıtladı. Trump, Washington'ın, Kırım'ı Rusya'nın parçası olarak tanıyıp tanımayacağı sorusuna olumsuz bir yanıt vermedi.
Sitede oku

Batı, Putin-Trump zirvesinden neden korkuyor?
Başkanlık uçağı Air Force One ile New Jersey'e uçarken gazetecilerin sorularını cevaplayan Başkan Donald Trump'a, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 16 Temmuz'da Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapacağı görüşmeye ilişkin sorular da yöneltildi.

'PUTİN'LE HER ŞEY HAKKINDA KONUŞACAĞIM'

Trump, Rus mevkidaşı Putin ile Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarını konuşup konuşmayacağı sorusu üzerine, "Onunla (Putin) her şey hakkında konuşacağım" dedi.

ABD Başkanı, "Ukrayna hakkında konuşacağız, Suriye hakkında konuşacağız. Seçimler hakkında da konuşacağız. Kimsenin seçimlere karışmasını istemeyiz" diye ekledi.

Trump, ABD'nin Kırım'ı Rusya'nın parçası olarak tanıyıp tanımayacağı sorusuna olumsuz bir yanıt vermeyip "Bunu göreceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD lideri, Ukrayna'daki kriz ve Kırım'ın bu ülkeden ayrılıp Rusya'ya bağlanması yüzünden Moskova'ya uygulanan yaptırımları kaldırıp kaldırmayacağı sorusuna da benzer bir yanıt verdi: "Rusların yaptıklarına bakıp göreceğiz."

'YÜKSEK MAHKEME YARGICI ADAYIMI 9 TEMMUZ'DA AÇIKLAYACAĞIM'

Beyaz Saray, Trump'ın Putin'le yapacağı görüşmeden ne beklediğini açıkladı
Diğer taraftan Trump yeni Yüksek Mahkeme yargıcı adayını 9 Temmuz'da açıklayacağını söyledi.

Trump seçimini 2'si kadın 5 adaya kadar düşürdüğünü de belirtti.

Yüksek Mahkeme yargıcı Anthony Kennedy'nin bu hafta emekli olması ile bu pozisyon boşalmıştı.

Trump'ın adayının Cumhuriyetçiler'in az bir farkla çoğunlukta olduğu Senato'da da onaylanması gerekiyor.

Yüksek Mahkeme ABD'de çok önemli bir pozisyonda bulunuyor ve krtitik kanunlarda son sözü söyleme hakkına sahip.

İki liderin Helsinki'deki görüşmesi, Trump'ın 11-12 Temmuz'da Nato liderleri ile bir araya gelmesinden; Rus lider Putin'inse ülkesinin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kupası'nın 15 Temmuz'daki kapanış törenine katılmasından hemen sonra gerçekleşecek.

Putin ile Trump, geçen yıl uluslararası zirveler kapsamında iki kısa görüşme yapmıştı.

Liderlerin bir araya geleceği geniş kapsamlı bir görüşmeye yönelik planlar ise, Rusya'nın, 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmalar ve mart ayında İngiliz istihbaratına bilgi satan eski bir Rus ajanın İngiltere'de zehirlenmesi yüzünden ilişkilerin bir kez daha gerilmesi nedeniyle ertelenmişti.

Trump'ın Helsinki'de Putin'le yapacağı görüşme ABD'de Demokratlar tarafından eleştirilirken, Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da ‘görüşme konusunda fazla heyecanlanılmamasını ve bir dönüm noktası beklentisine girilmemesini' tavsiye etmişti.

TARAFSIZ BÖLGE: FİNLANDİYA

Finlandiya daha önce de ABD ve Sovyet liderlerinin görüştüğü ‘tarafsız bölge' görevi görmüştü.  ABD'de dönemin başkanı Gerald Ford ve Sovyet lider Brejnev 1975'te bu ülkede bir araya gelmişti.

Finlandiya ayrıca, dönemin ABD başkanı George Bush ile SSCB lideri Mihail Gorbaçov'un 1990'daki görüşmesine de ev sahipliği yapmıştı. ABD başkanı Bill Clinton da 1997'de o dönemki Rus mevkidaşı Boris Yeltsin ile yine Helsinki'de bir araya gelmişti.

Yorum yaz