DÜNYA

Rusya niçin savaş gemilerini yeniden Akdeniz’e gönderiyor?

Rusya Donanması, Akdeniz bölgesindeki varlığını güçlendiriyor. Kalibr seyir füzeleriyle donatılan savaş gemilerin en kısa zamanda bu bölgede sürekli nöbet tutacak.
Sitede oku

'ABD’nin uçak gemisi, Rusya’ya engel olmak için Akdeniz’de kalmaya devam edebilir'
Temel hedef, bu jeopolitik açıdan karmaşık bölgede faaliyet gösteren aşırılıkçı grupların tehdidini bertaraf etmek. Ancak zamanla bu gruba başka stratejik görevler yükleneceği açık. Sputnik, bu görevlerin neler olabileceğini analiz etmeye çalıştı.

PATLAMAYA HAZIR BÖLGE

Rus askerler terörle mücadelede uzun zamandır Kalibr füzelerini başarılı bir şekilde kullanıyor. 2015’ten bu yana yeni seyir füzelerle IŞİD’e ait onlarca altyapı tesisi ve yüzlerce zırhlı teçhizat imha edildi, binlerce terörist etkisiz hale getirildi. Ancak bu silah, düzensiz silahlı çetelere karşı mücadele için tasarlanmadı.

'GÜNEY SINIRLARIMIZ TEHDİT ALTINDAYDI'

Sputnik’e konuşan askeri uzman Konstantin Sivkov, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Soğuk savaş yıllarında, Sovyetler Birliği Donanması’nın 5. Filosu Akdeniz’de düzenli faaliyet gösteriyordu. Amerikan deniz birlikleri bu bölgeden Türkiye toprakları üzerinden Sovyetler Birliği’ne saldırı düzenleyebilirdi. Güney sınırlarımız tehdit altındaydı. Bu filoda yer alan gemi ve denizaltıların başlıca görevi, olası düşmana saldırı için uygun mevki almasına ve savaşın çıkması durumunda planladıklarını hayata geçirmesine engel olmaktı. Belli ki, 2013’ten beri Akdeniz’de görev yapan Rus filosu benzer hedeflere sahip. Kalibr füzeleriyle donatılan savaş gemilerinin bu filonun içinde sürekli olarak yer alması da filonun imkanlarını önemli ölçüde artırıyor."

Akdeniz’deki Rus filosu bugün olası düşmanı takip etmek için Sovyetler yıllarındaki taktiğin aynısını uyguluyor. Hatırlatalım, geçtiğimiz günlerde dünya medyası, gemisavar füze kompleksi 'Uran' ile donatılmış Rus Yaroslav Mudrıy firkateyninin Akdeniz’e giren ABD’ye ait USS Harry Truman uçak gemisini adım adım takip ettiğini bildirmişti. Rus koruma gemisi, mesafe korusa da Amerikan gemisini sürekli görüş alanında tutarak doğrudan takip görevini yerine getirdi.

'ABD UÇAK GEMİLERİ, AKDENİZ'DE GÖREV YAPAN RUS SAVAŞ GEMİLERİ VE DENİZALTILARDAN FIRLATILAN FÜZELERLE VURULACAK'

'Rusya ve Türkiye müşterek uzay laboratuvarı ve Akdeniz üssü kurabilir'
Rus takip gemisinin Amerikalılar tarafından imha edilse dahi, koordinatları bildirmesi için zamanı olacağını belirten Sivkov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam da bu noktada Kalibr füzeleri işe yarayacak. ABD uçak gemisi ve ona eşlik eden savaş gemileri, Akdeniz’de görev yapan Rus savaş gemileri ve denizaltılardan fırlatılan seyir füzelerle vurulacak. Filoya savaş uçakları da yardım edecek. Hmeymim’deki Rus savaş uçakları Su-34 ve Su-24 devreye girebilecek. Onlara Tu-22M3 stratejik bombardıman uçakları da katılabilecek. Uçak gemisini devre dışı bırakmak için pistini veya güvertesini vurmak yeterli. Güverte vurulursa uçak gemisi yana yatacak ve taşıdığı tek bir uçak bile havalanamayacak. Böylelikle Amerikan saldırı grubu başlıca silahından mahrum kalacak”.

BİR DİĞER ÖNEMLİ HEDEF, KARADENİZ FİLOSU'NA DESTEK OLMAK

Akdeniz grubunun bir diğer önemli hedefi, NATO ile ilişkilerin kötüleşmesi durumunda Karadeniz Filosu’na destek olmak. Eğer olası düşman İstanbul Boğazı’nı kapatırsa Karadeniz Filosu ‘evinden’ çıkamaz olur. Bu durumda Akdeniz grubu, savaş görevini üzerine alabilecek. Üstelik Karadeniz ve Hazar’a kıyasla Akdeniz’den fırlatılan Kalibr füzesi daha etkili olur.

Rusya: IŞİD’i Akdeniz’deki denizaltılardan Kalibr füzeleriyle vurduk
Rus askeri uzman Aleksey Leonkov, Sputnik’e açıklamasında, bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu: “Seyir füzelerinin menzili, geniş kapsamlı görevleri yerine getirebilmek için oldukça büyük. Bu füzeler Malta kıyılarına ulaşabilir, Körfez’in bir kısmını ve kıyı ülkelerin topraklarının büyük kısmı ile Süveyş Kanalı’nı vurabilir. Rus savaş gemileri gerekirse, BRICS müttefikimiz Hindistan’ın yardımına da gelebilir. Uzun menzilli seyir füzeleri, stratejik düzeydeki sorunları çözme ve düşmanın yaklaşmasına engel olma fırsatını sağlıyor."

'KALİBR FÜZELERİ, ONLARIN FÜZELERİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT'

Batı’nın Akdeniz’deki Rus seyir füzelerinden rahatsız olduğunu dile getiren Leonkov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerikalılar, dünyada birilerinin Tomahawk’lardan geri kalmayan seyir füzelerine sahip olmasından hiç hoşnut değil. Kalibr füzeleri, onların Ticonderoga ve Arleigh Burke’lar için büyük tehdit oluşturuyor. Hatırlatayım ki, 14 Nisan’da Suriye’ye düzenledikleri füze saldırısını fare deliğinden gerçekleştirdiler. Kalibr gemisavar füzelerinin etki alanına girmemek için onlar Akdeniz’in çok güneyine indiler ve saldırıyı oradan gerçekleştirdiler. Atış için hiç de uygun bir yer değildi, füzelerin uçuş süresi uzadı. Bu durum, Suriye hava savunmasına hazır duruma gelme ve hedefleri başarıyla imha etme fırsatını verdi”.

Yorum yaz