DÜNYA

Mattis: Türkiye'nin Suriye operasyonu, IŞİD karşıtı çabalara yönelik dikkati dağıtıyor

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Afrin operasyonuyla ilgili açıklama yaptı. Mattis ''Türkiye'nin Suriye'deki operasyonları, IŞİD'in yenilmesinin garantiye alınması çabalarından dikkati dağıtıyor'' dedi.
Sitede oku

ABD Savunma Bakanı Mattis: Türkiye hava saldırısı konusunda bizi uyardı
Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı harekatıyla ilgili IŞİD'le savaşı sekteye uğrattığı uyarısı yapan ABD Savunma Bakanı, Ankara'ya itidalli olması çağrısında bulundu.

'IŞİD VE KAİDE İSTİFADE EDER'

IŞİD'in yenilgiye uğratılmasına yönelik uluslararası çabalara odaklanılması gerekirken Afrin operasyonunun dikkati dağıttığını öne süren Mattis, "Bu durumdan, bizim dikkatimizin artık onlar üzerinde olmadığını düşünen IŞİD ve Kaide elbette faydalanmaya çalışabilir'' dedi.

'İNSANİ KRİZ DAHA DA KÖTÜLEŞİR'

Bu durumun 'Suriye'nin büyük bölümünde yaşanan insani krizi daha kötüleştirme riski yarattığını' iddia eden Mattis, Türkiye'nin operasyonu öncesinde Afrin'in istikrar kazanıyor olduğunu ifade ederek, "Afrin bölgesinde insani yardımın aktığı bir noktaya gelmiştik, sığınacılar geri dönüyordu… Türkiye'nin harekatı bu çabaları aksatıyor" diye konuştu.

'OPERASYONA BOYUT VE SÜRE SINIRI'

Sınırları içinde PKK ile mücadele eden Türkiye'nin güvenlik endişelerinin meşru olduğunu, ABD tarafından anlaşıldığını ve paylaşıldığını dile getiren Pentagon şefi, diğer yandan ''Türkiye'yi, askeri adımlarında ve açıklamalarında itidal göstermeye ve operasyonlarının boyut ve süre açısından sınırlı tutmaya çağırıyoruz'' dedi

'ESAD'DAN ZİYADE AMERİKAN ETKİSİ TÜRKİYE İÇİN İYİDİR'

ABD Savunma Bakanı: Çin ve Rusya terörden daha büyük tehdit

Mattis şunları söyledi: "Türkiye ile anlaşmazlıklarımız oldu. Ancak aynı zamanda Türkiye için, Kürtler için ve Sünniler için de (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad'dan ziyade, Amerikalıların durumu etkileyecek pozisyonda olmasının çok daha iyi olacağını belirtmek istiyorum."

ABD Savunma Bakanı, açıklamalarını Endonezya ziyaretinde kendisine eşlik eden gazetecilere yaptı.

 

Yorum yaz