DÜNYA

Bozdağ'dan AYM'nin kararına yorum: Hak ve yetkisi yok

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gazeteciler için verdiği 'hak ihlali' kararının aslında 'beraat kararı' olduğunu savundu.
Sitede oku

Bozdağ: AYM sınırını aştı
Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın bireysel başvurularını gündeme aldı ve 'hak ihlali' kararı vererek tahliye hükmetti. AYM'nin altı olan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu karara direndi ve gazetecileri tahliye etmedi. Hükümet, AYM'nin bu kararı veremeyeceğini savundu.

Konu hakkında en son açıklama Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan geldi. Çeşitli ziyaretler için Yozgat'ta bulunan Bozdağ, "Bu karar, bir beraat kararıdır. AYM'nin beraat kararı verme hak ve yetkisi yoktur" dedi.

Prof. Sözüer: AYM'nin kararına uymama devletin hukuki otoritesi ile yargı itibarını ağır sarsar
AYM'nin hak ihlali olduğuna karar vermesi durumunda ilk derece mahkemesinin yargılanmanın yenilenmesi yoluna gidebileceğine ya da bu imkan yoksa tazminata hükmedebileceğine ya da genel mahkemelere müracaat yolunu göstereceğine işaret eden Bekir Bozdağ, "Ama şimdi bakın, ben okuduğum zaman gerekçeyi soruyorum Anayasa Mahkemesinin saygın hukukçularına; Siz hak ihlali kararı mı verdiniz yoksa beraat kararı mı verdiniz. Şimdi ilk derece mahkemesi sizin ortaya koyduğunuz Anayasanın çizdiği sınırı aşan bu irade ve kararınız karşısında ne yapacak? Bu kararlar, Anayasa Mahkemesinin bu kararı hak ihlali kararı değil, bir beraat kararıdır. Anayasa Mahkemesinin beraat kararı verme hak ve yetkisi yoktur." ifadelerini kullandı.

'AYM, BİREYSEL BAŞVURUDA YETKİ VE GÖREV SINIRINI AŞTI'

Bozdağ şöyle devam etti:

Kılıçdaroğlu'ndan AYM kararını tanımayan mahkemeye tepki
"Çok net söylüyorum. Anayasa Mahkemesi, bu kararıyla bireysel başvuru konusunda anayasanın kendisine verdiği yetki ve görev sınırını tartışmasız aşmıştır. İlk derece mahkemesi gibi vaka incelemesi yapmış, delillerin yeterliliğini değerlendirmiş, çok net bir şekilde işin, davanın esası hakkında karar vermiştir. Bunlar beraat kararıdır, Anayasa Mahkemesinin bu kararı ve yaptığı bu iş, anayasaya ve anayasanın çizdiği kurallara açıkça aykırıdır. Mahkeme kararları eleştirilmez kutsal metinler değildir. Elbette bir eksiklik ve yanlışlık görürsek, kararı verenleri ne kadar iyi tanırsak tanıyalım, ne kadar aramızda hukuk olursa olsun, o hukuka saygıyı koruyarak bu kararın yanlışlığını ortaya koymak, dile getirmek, bizim vazifemizdir.

Yorum yaz