00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
5 dk
PARANIN HAREKETİ
11:30
8 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
12 dk
HABERLER
18:00
10 dk
HABERLER
19:00
11 dk
ARAMIZDAN AYRILANLAR
20:27
7 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
18:00
9 dk
SESLİ HABER
Dugin: Putin geleneksel değerleri koruduğu için Batı'da sevilmiyor
18:41
3 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Araştırma: Turşu limonla mı yapılır sirkeyle mi?

© AATurşu limonlu mu olur, yoksa sirkeli mi?
Turşu limonlu mu olur, yoksa sirkeli mi? - Sputnik Türkiye, 1920, 14.11.2023
Abone ol
Areda Survey’in bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği turşu araştırması, Türkiye'deki turşu kültürüne dair mesajlar verdi. En çok sevilen turşu salatalık olurken, turşunun yanında en çok kuru fasulye tercih ediliyor. Turşunun limonla mı yoksa sirkeyle mi yapılması gerektiği muamması da araştırmada yerini alıyor.
Areda Piar, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşu alışkanlıklarına dair bir araştırma yaptı. Turşu tüketicilerinin öne çıkan tercihlerini ortaya koydu.

Kış hazırlıkların başında turşu geliyor

Areda Piar'ın bin 100 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, tüketiciler kışın tüketmek için yaptığı gıda hazırlıklarının başında yüzde 18,4 ile turşu geliyor. Diğer kış hazırlıkları ise sırasıyla şöyle; domates 11,6, tarhana yüzde 10,9, reçel yüzde 10,8, biberli menemen sosu yüzde 9,7, biber salçası yüzde 8,3, domates suyu yüzde 7,9, taze sebze yüzde 7,0, biber ve patlıcan kurusu yüzde 6,3, komposto yüzde 4,7, bamya kurusu yüzde 2,9 ve diğer seçeneği yüzde 1,5.

Kavanoz mu derin dondurucu mu?

Sonbahar aylarında yapılan hazırlıkta tüketicilerin yüzde 33'ünün kışlık yiyeceklerini kendilerinin yaptığı ortaya çıktı. Yüzde 28,4'lük kesim ise organik ürün satıcılarından aldıklarını söyledi. Yüzde 24,8'i marketi tercih ederken, yüzde 13,8 tanıdığı birinden yiyeceklerini temin ediyor.
Peki, kışlık yiyeceklerini kendilerini yapanlar nasıl muhafaza ediyorlar? Tüketicilerin yüzde 50,7'si kışlık yiyeceklerini kavanozda muhafaza ederken, diğer yüzde 49,3'ü derin dondurucuda saklamayı tercih ediyor.

Favori turşu: Salatalık

Öyle ki 'Favori turşunuz hangisi?' sorusunda salatalık yüzde 44,7 ile zirvede. Diğer favori turşular ise sırasıyla şöyle; yüzde 24,8 karışık, yüzde 10,6 lahana, yüzde 9,2 biber, yüzde 4,2 acur, yüzde 1,9 taze fasulye, yüzde 1,2 yeşil domates, yüzde 0,7 havuç, yüzde 0,5 patlıcan, yüzde 2,2 diğer.

Turşu limonlu mu olur, yoksa sirkeli mi?

Yeşilçam filmlerine de konu olan 'en iyi turşu suyu sirkeden mi yoksa limondan mı olur' tartışmalarında Türk halkı tercihini yaptı. Yüzde 75,9 gibi çok büyük bir çoğunluk turşunun 'sirkeli' olanını tercih ediyor. Yüzde 24,1 ise turşunun limonla yapılması gerektiğini dile getiriyor.

Türk Halkı Şalgam yerine turşu suyunu tercih ediyor

Tüketicilerin yüzde 64,1'i turşu suyunu, yüzde 35,9'u şalgam suyunu tercih ediyor.
Peki, turşu suyunu acılı mı seversiniz yoksa acısız mı? Turşu severlerin yüzde 51,3'ü acısız derken, yüzde 48,7'si acılı tüketmeyi tercih ediyor. Turşunuzu nasıl tercih edersiniz sorusuna ise yüzde 49,8'i acısız, yüzde 50,2 acılı yanıtını verdi.

Turşunun yanında kuru fasulye tüketiliyor

Turşu en çok neyin yanına yakışıyor? Türk halkının yarısından çoğu kuru fasulyenin yanında turşu olmazsa olmaz diyor. Yüzde 52,7'lik kesim turşu ile birlikte kuru fasulye tüketmeyi sevdiğini söylerken, yüzde 10,6’sı nohut, yüzde 8,1’i balık, yüzde 7,7’si pilav, yüzde 6,5’i tarhana çorbası, yüzde 2,9’u döner tüketiyor. Diğer tercihler ise yüzde 2,7’si dürüm, yüzde 2,7’si diğer, yüzde 2,2’si tavuklu pilav, yüzde 1,7’si kavurma, yüzde 1,2’si makarna, yüzde 1’i hamburger.

Yumurtanın da turşusu var

Bilindiği üzere Türk mutfağında birbirinden ilginç turşu çeşitleri var. Duyunca, "Bunun da turşusu mu olurmuş?" dedirtiyor. "Turşusu olduğunu duyduğunuzda şaşırdığınız ürünler nedir?" sorusunun cevabında 'yumurta' büyük bir çoğunlukla dile getirildi. Yüzde 40,2 yumurta derken, yüzde 13,4 balık, yüzde 11,2 bamba, yüzde 9,3 mandalina, yüzde 7,1 muz, yüzde 4,4 karpuz, yüzde 3,9 erik, yüzde 2,9 mantar, yüzde 2,7 kiraz, yüzde 2,2 avokado, yüzde 0,2 üzüm, yüzde 2,5 diğer cevabını verdi.

Neden turşu tüketilir?

Turşu tüketicilerine neden turşu tükettikleri de soruldu. Yüzde 62'si yemek kültürü, yüzde 21,9'u hastalıklara karşı önlem, yüzde 10,8'i metabolizmayı hızlandırmak için olduğunu dile getirdi. Yüzde 5,3'ü ise diğer cevabını verdi.

Turşu en çok kışın tüketiliyor

Peki, turşunun mevsimi var mı? Turşu tüketicileri en çok hangi mevsimde turşu tüketiyor? Bu soru da açık ara bir yanıt buldu. Tüketicilerin yüzde 62,3'ü turşuyu kışın tercih ediyor. Yüzde 33,8'i dört mevsim derken, yüzde 2,8'si yaz yüzde 0,8'i sonbahar yüzde 0,3'ü ilkbahar dedi.
Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 16 - 22 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала