00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:02
4 dk
HABERLER
16:00
6 dk
HABERLER
17:30
12 dk
HABERLER
18:00
10 dk
SESLİ HABER
‘Saldırı, ülkedeki birlik beraberliği pekiştirdi’
20:23
2 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
07:00
1 dk
SEYİR HALİ
Ali Çağatay'la Seyir Hali
07:01
119 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
09:00
1 dk
YERİ VE ZAMANI
Güçlü Özgan'la Yeri ve Zamanı
09:05
114 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
DÜNYA HABERİ
Dünyadan öne çıkan başlıklar
11:10
15 dk
SESLİ HABER
İran Büyükelçisi: ABD, Türkiye ve İran'ı parçalamak istiyor
11:24
2 dk
PARANIN HAREKETİ
Ekonomide neler oluyor?
11:30
10 dk
ENERJİNİN SEYRİ
Enerji sektöründe öne çıkan başlıklar
11:50
10 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
12:00
1 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
85 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Aslı Kahveci ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
YENİ ŞEYLER REHBERİ
Serhat Ayan'la Yeni Seyler Rehberi
14:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
EKONOMİ PANORAMA
Erdal Kaplanseren'le Ekonomi Panorama
15:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Siirtliler tescilli, meşhur yemeğinden kıstı: Günlük tüketim yarı yarıya düştü

© Sputnik / Sertaç KayarBüryan
Büryan - Sputnik Türkiye, 1920, 05.07.2022
Abone ol
Siirt’te meşhur büryan kebabı tüketimi yarı yarıya düştü. Geçtiğimiz yıl bu sezonda 250 kilo büryan sattığını ifade eden işletme sahibi, bu yıl en fazla 90 kilo satabildiğini belirterek “Vatandaşın alım gücü yok” dedi.
Enflasyon, artan maliyetler, alım gücünün düşmesi günlük yaşamda bazı aktivitelere de kısıtlama getirdi.
Geleneksel yemekleriyle meşhur illerde vatandaşlar dışarıda yemek yemeye kısıtlama getiriyor. Bu illerden biri de büryan kebabıyla meşhur Siirt. Kentte günlük tüketilen büryan kebabı miktarında ciddi bir düşüş yaşandı. Türk Patent ve Marka Kurumunca 16 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen büryan kebabı tüketimi geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düştü.

‘Geçen yıl günde 250 kilo satardık, şimdi en fazla 90 kilo satıyoruz’

Büryan kebabı yapan meşhur işletme sahiplerinden Hasan Eksik, geçen yıla oranla büryan tüketiminde ciddi bir düşüş yaşandığını söylüyor. 1968 yılında babası tarafından açılan ve 54 yıldır kesintisiz hizmet verdiklerini söyleyen Eksik, “Bizim için de müşteri için de şartlar çok zor” diyor. Eksik “Çok uzağa gitmeye gerek yok, geçen yıl bu sezonda günde en az 250 kilo büryan satıyorduk. Bu yıl ise en fazla 90 kilo satabiliyoruz. Şartlar çok zor, vatandaşın alım gücü düştü” şeklinde konuştu.

‘Et bulmakta zorlanıyoruz’

Et bulmakta da zorlandıklarını ifade eden Eksik “Maliyetler çok yüksek olduğu için hayvan bakımı da çok zor. İnsanlar zorlandığı için hayvanlarını sattı. Bu nedenle hayvan bulmakta zorlandık. Şuan yeni sezon kuzular çıktığı için biraz normalleşmiş ama böyle devam ederse çok büyük sıkıntılar yaşayacağız” dedi.

‘Karımız zararımızı karşılamıyor’

“Karımız zararımızı karşılamıyor” diyen eksik şunları söyledi: “Kazanç hiçbir şekilde yok. Burayı 1968 yılında babam tarafından açtı ve bize devretti. Bir geçmişi olduğu için kapatmamak için mücadele ediyoruz. Babam 54 sene buraya emek vermiş, kapatmak öyle kolay değil. Babam köyde yaşıyor, dükkandaki durumu görse çok üzülür. Günde 3-4 parti yapan iş yeri şuan 2 partiye düşmüş. Sadece biz değil diğer büryancılarda da durum aynı. Şuan burada 10 kişi çalışıp evine ekmek götürüyor. Burayı kapatsam sadece onlar değil et aldığım kasap, sebze aldığım, ekmek aldığım işletmeler de etkilenecek.”

‘Siirt halkı büryan yiyemiyor’

“Şimdi Siirt halkı büryanı yiyemiyor” diyen Eksik “İnsanlar yaşadıkları maddi sıkıntılardan dolayı gelip yiyemiyor. Önceden 3 kişilik ailesi ile gelip yediğinde en fazla 100-150 lira para verirdi ama şimdi gelse en az 250 lira para verir. Adam da ‘evimde yerim daha iyi’ diyor. Şuan büryanı daha çok dışarıdan gelenler için yiyor. Onlar için daha uygun ama Siirt halkına pahalı geliyor” dedi.
Büryan kebabı, 3 metrelik kuyularda yakılan ateşte kemikten sıyrılan kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan büryan yemeğini tarihi yöntemlerle günümüze taşıyan iller Siirt ve Bitlis’tir.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала