00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
4 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
5 dk
PARANIN HAREKETİ
11:30
9 dk
HABERLER
12:00
5 dk
GÜN ORTASI
12:05
84 dk
HAFTANIN KEYFİ
14:05
44 dk
HABERLER
15:00
5 dk
SPOR BÜLTENİ
15:30
5 dk
HABERLER
17:30
10 dk
HABERLER
18:00
11 dk
HABERLER
19:00
9 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
07:30
7 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HAFTA SONU HALLERI
13:05
114 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HABERLER
18:00
6 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Araştırmaya göre, kırmızı et yerine bitkisel gıdaları tüketmek ömrü uzatabilir

© DHAbitkisel gıda
bitkisel gıda - Sputnik Türkiye
Abone ol
Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, bitkisel ağırlıklı beslenme biçimi yaşam süresini uzatabilir. Araştırmacılar kırmızı et yerine fasulye, fındık veya soya tüketilmesinin, koroner kalp hastalığı (KKH) riskinin azaltılmasına yardımcı olabileceği sonucuna ulaştı.

İngiltere’de yayımlanan British Medical Journal’da (BMJ) yer alan bir araştırmada, kırmızı et yerine kepekli tahıllar ve süt ürünleri, işlenmiş et yerine ise yumurta tüketiminin koroner kalp hastalığı riskini azaltabileceği belirtildi.

Ferdane Bilgin - Sputnik Türkiye
Koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı kalp krizinden öldü

Araştırmada elde edilen çok sayıda bulgu, özellikle pastırma ve sosis gibi işlenmiş kırmızı etin fazla tüketilmesi ile, ölüm ve ciddi kronik hastalık riskinin artması arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Konuyla ilgili çelişkili sonuçlara ulaşılan araştırmalarda sıklıkla kırmızı et ile benzer protein ve enerji kaynaklarının bir kıyaslaması yapılmıyor.

Söz konusu sorunları ortadan kaldırmak için, bir grup ABD’li araştırmacı işlenmiş, işlenmemiş kırmızı et ve KKH riski arasındaki ilişkinin yanı sıra kırmızı et yerine başka protein kaynaklarının tüketilmesinin etkilerini inceledi.

Araştırmada yaş ortalaması 53, kalp-damar hastalığı veya kanser geçirmemiş olan 43 bin 272 ABD’li erkekle ilgili verilerden yararlanıldı.

Katılımcılar 1986’dan 2016’ya kadar 4 yılda bir beslenme biçimlerine ilişkin detaylı bir anket doldurdu, sağlık durumları ve yaşam biçimleri hakkında bilgi aktardı.

Kayıtlar, 30 yıllık süreçte ölümcül veya ölümcül olmayan koroner kalp hastalığı durumlarını takip için kullanıldı. Bu dönemde 4456 KKH durumuna rastlandı, bunlardan 1860’ı ölümcüldü.

Kardiyovasküler hastalık riskine yol açan başka faktörleri de dikkate alan araştırmacılar, her gün 1 porsiyon kırmızı et tüketimi ile KKH riski artışı arasında bir bağlantı bulunduğunu saptadı. Riskin işlenmemiş et tüketiminde yüzde 11, işlenmiş et tüketiminde ise yüzde 15 arttığı gözlendi.

Diğer taraftan kırmızı et yerine fındık, mercimek, fasulye, bezelye ve soya gibi protein kaynaklarının tüketiminin KKH riskini yüzde 14 azalttığı sonucuna varıldı.

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала