00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
07:30
7 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HAFTA SONU HALLERI
13:05
114 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HABERLER
18:00
6 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
09:30
7 dk
HABERLER
11:00
6 dk
HABERLER
12:00
6 dk
SESLİ HABER
Rus askeri uzman: Türkiye, NATO’da ‘üvey evlat’
12:52
4 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
13:00
1 dk
HAFTA SONU HALLERI
Erdal Kaplanseren'le Hafta Sonu Halleri
13:05
115 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
GÜNDEM DIŞI
Serhat Sarısözen'le Gündem Dışı
16:01
59 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:00
1 dk
GÜNDEM DIŞI
Serhat Sarısözen'le Gündem Dışı
17:01
59 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
SESLİ HABER
Zelenskiy: Batı Rusya’dan korkuyor
18:08
2 dk
SESLİ HABER
Avrasya’da taşımacılık için 280 milyar rublelik proje
18:20
2 dk
SESLİ HABER
Rus uzman İran-İsrail gerilimini değerlendirdi: Bölgeyi savaşın eşiğine getiriyor
18:48
2 dk
SESLİ HABER
Çinli diplomat: ABD, Ukrayna’daki çatışmayı körüklemeyi bırakmalı
19:03
2 dk
SESLİ HABER
Lavrov: UNESCO platformu kötüye kullanılıyor
19:15
2 dk
SESLİ HABER
‘Demokrasi eksikliği’ suçlamalarına yanıt
19:26
2 dk
SESLİ HABER
Dünyanın en iyi 100 stadyumu belli oldu
19:39
1 dk
SESLİ HABER
Rus Büyükelçi, ABD’nin yaptırımlarının amacını açıkladı
19:49
2 dk
SESLİ HABER
Polonya Cumhurbaşkanı Duda'dan 'nükleer silah' açıklaması: 'Hazırız'
20:03
2 dk
SESLİ HABER
Rus uzman: İsrail, ABD’nin Ortadoğu'daki yumruğudur
20:18
3 dk
SESLİ HABER
Eski Fransız istihbaratçı: Ukrayna paralı asker arıyor
20:34
2 dk
SESLİ HABER
Ukrayna’ya ait çok sayıda hava savunma sistemi imha edildi
20:47
1 dk
SESLİ HABER
Rapor açıklandı: Askeri harcamalar tarihin en yüksek seviyesinde
21:04
3 dk
SESLİ HABER
Rus Türkolog: Birçok Rus çocuk Türkçe öğreniyor
21:17
3 dk
SESLİ HABER
‘ABD, Afrika ülkelerinin onlardan bıktığının farkında’
21:31
3 dk
SESLİ HABER
Rusya: Dünya, ABD yüzünden Filistinlileri koruyamadı
21:46
2 dk
SESLİ HABER
Eski Pentagon danışmanından Putin’e övgü: Ortadoğu'daki tüm kartlar elinde
22:04
1 dk
SESLİ HABER
Biden kritik eyaletlerde geriye düştü
22:19
2 dk
SESLİ HABER
‘Batı’nın planı Rus medeniyetini yok etmek’
22:33
2 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Midyeler için Norovirüs uyarısı

© Fotoğraf : Food and Travel/Barış ÖzçetinMidyeler için Norovirüs uyarısı
Midyeler için Norovirüs uyarısı - Sputnik Türkiye
Abone ol
Uzmanlar, Norovirüs'ün İstanbul ve çevresinde etkili olmaya başladığını ve midyeden bulaştığını belirtiyor.

PyeongChang 2018 Kış Olimpiyatları - Sputnik Türkiye
SPOR
Güney Kore'de norovirüs bulaşanların sayısı 275'e yükseldi
Norovirüs, son birkaç yıldır özellikle İstanbul genelinde görülen enfeksiyonların başında geliyor. Hem temas hem solunum yoluyla bulaşan Norovirüs, 24-48 saatlik kuluçka döneminden sonra ishal ve kusma ile birlikte, karın ağrısı, 37.5 üzerinde ateş, aynı anda keyifsizlik, halsizlik ve karın kramplarına yol açabiliyor. İlk üç günlük periyotta hastaları perişan eden Norovirüs, dış ortamda bir ay gibi uzun süre canlılığını korurken, özellikle çocuklar arasında lokal salgınlara neden olabiliyor.

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, Norovirüs salgınlarının nedenlerini araştıran bir grup uzman, özellikle iyi pişirilmeyen midye ve istiridye tüketiminin beraberinde Norovirüs salgınlarında artışa neden olduğunu tespit etti.

Halk sağlığı araştırması, Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden Sevinç Sökel, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı'ndan Mehmet Kale ve Sibel Hasırcıoğlu, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı'ndan Sibel Yavru, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Oğuz Gürsoy ile Kübra Kocatürk tarafından hazırlandı.

Türkiye'de yılda 20 bin 937 ton kum midyesi, 10 bin 354 ton deniz salyangozu, 78 ton kara midyesinin insan tüketimi için çıkarıldığına dikkat çekilen araştırmada, kabuklu deniz ürünlerine bağlı salgınların yüzde 83.7'sinin norovirüs, yüzde 12.8'inin Hepatit A virüsünden kaynaklandığı vurgulandı.

Salgınların yüzde 58.4'ünün taze istiridye, yüzde 3'ünün dondurulmuş istiridyeden kaynaklanabileceği, İzmir Körfezi'nde yüzde 30, İstanbul Boğazı'nda çıkartılan ürünlerde yüzde 4.5 oranında Norovirüs riski tespit edildiği belirtildi.

Kış Olimpiyatları-Hijyen - Sputnik Türkiye
YAŞAM
PyeongChang Kış Olimpiyatları'nda norovirüs salgını: Vaka sayısı 200'e yaklaştı
'VİRÜS KOKTEYLİNE MARUZ BIRAKABİLİR'

Halk sağlığı açısından az pişmiş midye tüketiminin hastalıklara yol açabileceği ve risk oluşturduğu belirtilen araştırmada, şu ifadelere yer verildi:

"Norovirüs, dünya çapında bakteriyel olmayan ishal vakalarının yarısından fazlasından sorumludur. Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinden kaynaklanan Norovirüs salgınları yaygın olarak görülmektedir. Virüs bulaşmış sularda yetiştirilen kabuklu deniz ürünleri ve enfekte bireyler tarafından hazırlanan deniz ürünleri salgınlarda rol oynamaktadır. Midye ve istiridye gibi çift kabuklu, çenetli deniz ürünleri, beslenme faaliyetlerinin bir parçası olarak büyük miktarlarda suyu filtreleyebilmekte ve bu nedenle sıklıkla kanalizasyonla bulaşmış sığ, kıyı ve nehir sularındaki virüsleri biriktirip yoğunlaştırmaktadır. Derinlik, su sıcaklığı, yağış ve rüzgâr ile midye ve istiridye yetiştirme alanlarındaki suyun tuzluluğu salgın risklerinin için önemli faktörlerdir. Gıda kaynaklı Norovirüs salgınlarının yüzde 13'ü deniz kabuklularından kaynaklıdır. Deniz kabukluları içinde bulundukları suyu filtre ederek beslenmektedirler. Bundan dolayı deniz kabuklularındaki virüs miktarının içerisinde bulundukları sudan bin kat fazla olabilir ve tüketimleri sırasında insanları virüs kokteyline maruz kalabilir."

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала